Mr. Tamara Peters van Neijenhof gaat in een Tax Talks e-learning in op de conserverende aanslag vanwege emigratie van de dga. Onder meer excessief lenen kan het uitstel van betaling doen eindigen.
Als een Nederlandse dga naar het buitenland emigreert, telt dit als een fictieve vervreemding van zijn aanmerkelijk belang (ab). Op grond van een fictie moet men bij deze vervreemding de overdrachtsprijs stellen op de waarde in het economische verkeer van het ab-pakket. Het fictieve vervreemdingsvoordeel vormt te conserveren inkomen. Vanwege dit te conserveren inkomen legt de Belastingdienst de dga een conserverende aanslag op. Bij emigratie binnen de EU of EER verleent de Belastingdienst automatisch uitstel van betaling. In andere gevallen kan de dga onder voorwaarden uitstel van betaling krijgen. Bepaalde handelingen kunnen het einde van het betalingsuitstel meebrengen. Overigens scheldt de Belastingdienst een nog openstaande conserverende aanslag na tien jaar kwijt als de emigratie heeft plaatsgevonden vóór 15 september 2015. Bij latere emigraties vindt in principe geen kwijtschelding plaats. Peters van Neijenhof vraagt zich af of belastingverdragen de inning van conserverende aanslagen verhinderen.
Excessief lenen
Op 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap in werking getreden. Met deze wet probeert de wetgever dga’s te ontmoedigen om veel geld te lenen van hun eigen bv. Grofweg gezegd houdt de ingevoerde maatregel in dat voor zover een dga meer dan € 500.00 (grensbedrag 2024) leent van zijn eigen bv, het meerdere wordt aangemerkt als een winstuitdeling. Peters van Neijenhof benadrukt dat zo’n winstuitdeling ook gevolgen heeft voor de conserverende aanslag. De ontvanger van de belastingen eindigt namelijk het betalingsuitstel voor een bedrag dat gelijk is aan de ab-heffing over de forfaitaire winstuitdeling. Dit in te vorderen bedrag wordt echter verminderd met de eventueel in Nederland feitelijk verschuldigde IB over het fictief reguliere voordeel en de met de in het buitenland feitelijk geheven belasting over het fictief regulier voordeel.
Pensioen en lijfrentepremie
Een emigrant die pensioen heeft opgebouwd of lijfrentepremies heeft afgetrokken, krijgt in beginsel ook te maken met een conserverende aanslag. Daarnaast zal de Belastingdienst hem in principe revisierente in rekening brengen! Ook hier geldt dat de emigrant uitstel van betaling krijgt van de conserverende aanslag en de daarmee samenhangende revisierente. Dit uitstel wordt beëindigd als hij binnen tien jaren na de emigratie een verboden handeling plaatsvindt. Maar na tien jaar scheldt de ontvanger van de belastingen de emigrant een eventueel resterend bedrag kwijt. Hierbij maakt het niet uit of de emigratie heeft plaatsgevonden vóór, op of na 15 september 2015, zo stelt Peters van Neijenhof. Zij wijst er echter ook op dat volgens de rechtspraak Nederland alleen een conserverende aanslag opleggen voor pensioenaanspraken die ná 15 juli 2009 niet tot het loon zijn gerekend. In de meeste verdragen is de heffing over pensioen immers toegewezen aan de woonstaat.
Wet: art. 30i AWR en art. 2.8, tweede lid, 2.9, 3.83, 3,136, 4.14a, 4.16, eerste lid, onderdeel h en 4.22 Wet IB 2001 en art. 25, vijfde, achtste en tweeëntwintigste lid, 25c en 26, tweede lid Iw 1990
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (30x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die je via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvang je een certificaat en PE-punten.
Geef een reactie