Als een dga met de zakelijke bankpas van zijn bv allerlei betalingen doet zonder deze te verantwoorden in zijn administratie, wijst dat op een verkapte winstuitdeling.
Een man was enig aandeelhouder en bestuurder van een financiële houdster- en beheersmaatschappij. Deze holding hield zelf alle aandelen in een bv die een financieel adviesbureau exploiteerde. De Belastingdienst hield in 2017 een boekenonderzoek. De inspecteur kwam tot de conclusie dat het inkomen van de man in de desbetreffende jaren hoger moest zijn geweest dan was opgegeven. Het bleek namelijk dat de dga de zakelijke bankpas van de werkvennootschap ook gebruikte als privé-bankpas. Hij had althans allerlei betalingen gedaan met deze pas zonder deze in de administratie te verantwoorden. Ook had hij een aantal privékosten als kantoorkosten van de bv geboekt. Daarom concludeerde de fiscus dat de man gelden had onttrokken aan het vermogen van de bv.
Correcties monden uit in uitdeling
Vervolgens paste de inspecteur diverse correcties toe op het resultaat van de werkvennootschap. Uit opgevraagde bankstukken bleek dat de omzet die de bv werkelijk ontving afweek van de omzet die de man had opgegeven. Daarnaast had de bv een boekwinst op de verkoop van twee auto’s niet opgegeven. Verder vermeldde zij een lager bedrag aan rente over de eigenwoninglening aan de dga dan hij was verschuldigd. Bovendien waren de lonen volgens de aangifte vennootschapsbelasting hoger dan de lonen volgens de aangifte loonheffingen. Ook vond de fiscus dat de dga geen sluitende rittenregistratie had bijgehouden voor de auto van de zaak. Ten slotte corrigeerde de inspecteur het loon van de dga, waarbij hij de gebruikelijkloonregeling in acht nam. Aan de hand van de correcties berekende hij het bedrag dat de bv verkapt aan de dga had uitgekeerd. Vervolgens legde de Belastingdienst de dga navorderingsaanslagen IB/PVV en vergrijpboetes op.
Schatting niet geheel redelijk
De dga tekent beroep aan tegen de navorderingsaanslagen en boetes. Hij stelt onder meer dat de Belastingdienst de bankstukken niet had mogen opvragen. Maar Rechtbank Den Haag verwerpt dit standpunt, omdat de fiscus ook bij derden informatie kan opvragen. De rechtbank oordeelt ook dat de dga niet aan zijn aangifteverplichting heeft voldaan. Toch zijn niet alle fiscale correcties redelijk. Zo heeft de inspecteur te veel rente gecorrigeerd. Verder heeft een dubbeltelling plaatsgevonden van de omzetbelasting op privékosten. De rechtbank verlaagt daarom de navorderingsaanslagen.
Besluit: par. 25 BBBB en 27 BBBB
Geef een reactie