Het kabinet Schoof heeft het hoofdlijnenakkoord uitgewerkt in een regeerprogramma. Het regeerprogramma bevat mede fiscale plannen voor de komende kabinetsperiode.
Het regeerprogramma bevat onder andere fiscale onderwerpen. Overigens is in het regeerprogramma aangegeven dat de fiscale positie van woningeigenaren niet zal wijzigen. De belangrijkste fiscale onderwerpen in het regeerakkoord zijn:
- een vermindering van de regeldruk.
- een significante verlaging van de marginale druk om werken lonender te maken,
- een vereenvoudiging van de aftrekposten,
- het oplossen van knelpunten en schrijnende situaties binnen het huidige stelsel van sociale zekerheid, toeslagen en belastingen, en
- een lastenverlichting voor het bedrijfsleven.
Verminderen regeldruk
Het regeerprogramma heeft het over de introductie van een wettelijke verplichting om het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) vroegtijdig bij nieuwe regelgevingsvoorstellen te betrekken.
Significante verlaging van de marginale druk
Volgens het regeerakkoord is het niet mogelijk zonder hervorming van het inkomens- en fiscale domein een significante verlaging van de marginale druk te realiseren. Bij dit hervormingsproces zijn de volgende uitgangspunten van belang:
- De menselijke maat staat voorop. Een vergissing of fout mag iemand niet in grote problemen brengen. Gemeenten en dienstverleners moeten ruimte hebben voor maatwerk in bijzondere situaties, bij wijze van sluitstuk.
- Rechten en plichten moeten begrijpelijk zijn. Dat betekent om te beginnen een beperkt aantal voorwaarden, wetten en dienstverleners. Maar ook moete sprake zijn van automatische uitkering en directe financiering van voorzieningen.
- De overheid moet terugvorderingen en voorschotten zoveel mogelijk beperken.
- Toegankelijke dienstverlening via gemeenschappelijke loketten en gegevensdeling. Dit moet ervoor zorgen dat mensen krijgen waar zij recht op hebben.
- Het Rijk moet de inkomensbasis goed regelen. Daardoor zijn mensen voor hun inkomen niet afhankelijk van gemeentelijke minimaregelingen.
Vereenvoudiging van de aftrekposten
Het kabinet Schoof wil de aftrek van extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit in de inkomstenbelasting per 1 januari 2025 sterk vereenvoudigen. Daarnaast zal het kabinet de mogelijkheden verkennen met betrekking tot:
- het (gedeeltelijk) vervangen van heffingskortingen, aftrekposten en toeslagen door inkomensonafhankelijke toelagen en andere belastingtarieven.
- het verminderen van het aantal inkomensafhankelijke regelingen.
- de modernisering op andere terreinen van het Nederlandse belastingstelsel. Het kabinet schenkt waar nodig aandacht aan de relatie tussen het toeslagen- en belastingstelsel, het minimumloon en de sociale zekerheid.
Oplossen van knelpunten en schrijnende situaties
Het kabinet wil een oplossing voor alleenverdieners met een inkomen onder het bestaansminimum. Dit wil het kabinet realiseren met een tijdelijke regeling en een wetswijziging voor de fundamentele fiscale oplossing. Om de complexe bruto/netto problematiek voor mensen op te lossen, wil het kabinet daarnaast vanaf 2026 bij uitkeringen gaan terugvorderen ter hoogte van netto te veel ontvangen bedragen.
Lastenverlichting voor het bedrijfsleven
Het kabinet Schoof wil staan voor stabiel en voorspelbaar (fiscaal) beleid, bijvoorbeeld als het gaat om het reguliere vennootschapsbelastingtarief, een voldoende aantrekkelijke fiscale kenniswerkersregeling, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en de innovatiebox. Het kabinet zal ook het onderzoek naar een fiscale regeling voor medewerkersparticipatie bij startups en scale-ups voortzetten. Ten slotte wil het kabinet lastenverlichtingen doorvoeren voor het bedrijfsleven, zoals:
- het terugdraaien van de extra verlaging van de mkb-winstvrijstelling,
- het terugdraaien van de afschaffing van de vrijstelling dividendbelasting bij inkoop eigen aandelen,
- de verlaging van de generieke renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting naar 25%,
- het terugdraaien van de verhoging van de CO2-heffing industrie, en
- het terugdraaien van de verhoging van de energiebelasting.
Hersteloperatie toeslagen
Het regeerprogramma rept ook van de hersteloperatie toeslagen. De nieuwe regering wil in haar kabinetsperiode alle gedupeerde ouders en getroffen jongeren van de toeslagenaffaire helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Het kabinet beseft dat naast financieel herstel en brede ondersteuning juist ook emotioneel herstel daarbij van groot belang is. De dialoog met en de behoeften van gedupeerden staan daarbij centraal. Het is de ambitie om voor de laatste ouders in de loop van 2025 hun integrale beoordeling te hebben afgerond. Het kabinet verwachte dat uiterlijk eind 2027 alle ouders die daar recht op hebben compensatie van aanvullende schade hebben ontvangen.
Geef een reactie