Als de bestuurder van een lichaam eenmaal tijdig een melding van betalingsonmacht heeft gedaan, mag de fiscus deze melding niet zo maar doen vervallen. Stel bijvoorbeeld dat het lichaam haar belastingschulden steeds maar te laat blijft betalen. In zo’n situatie hoeft de bestuurder geen nieuwe melding te doen, al mag hij dat wel.
Een (indirecte) bestuurder van een holding en een werkmaatschappij had in februari 2012 contact opgenomen met de ontvanger van de belastingen. De werkmaatschappij betaalde al sinds 2008 haar loonheffing- en btw-schulden te laat, maar nu had zij een betalingsregeling nodig. De ontvanger ging daarmee akkoord. Nadat de B.V.’s de schulden hadden betaald waarvoor zij de regeling hadden getroffen, gingen zij weer verder met het te laat betalen van de belastingen. Een deel van de btw en loonheffing over de tijdvakken maart 2012 tot en met juni 2012 bleef echter onbetaald. De bestuurder belde daarover met de ontvanger op 10 september 2012. De ontvanger merkte dit telefoontje aan als een te late melding van betalingsonmacht. Toen de B.V.’s in 2013 failliet gingen, stelde hij de bestuurder aansprakelijk.
Te late betalingen bevestigen betalingsonmacht
Rechtbank Zeeland-West-Brabant stelt echter dat echter dat de ontvanger moest weten van de betalingsmoeilijkheden bij de B.V.’s. De B.V.’s bleven immers te laat met het betalen van hun belastingen. Bovendien vervalt een gedane melding van betalingsonmacht pas wanneer de ontvanger dit laat weten aan de bestuurder. Zie ook: ‘Hof moet meldingsregime naheffingsaanslagen in acht nemen’. De rechtbank vernietigt daarom de beschikking aansprakelijkstelling. Daarmee maakt de rechtbank duidelijk dat een bestuurder niet steeds opnieuw een melding van betalingsonmacht hoeft te doen zolang zijn B.V.’s te laat blijven betalen. Maar… in geval van twijfel is het toch beter om op zeker te spelen en dan dus maar weer betalingsonmacht melden. Beter een keer teveel gemeld dan een keer te weinig!
Wet: art. 32, tweede lid en 36 IW en art. 60 Wfsv
Uitgelicht: Eenmanszaak of BV
Vanuit een praktische en wetenschappelijke invalshoek behandelt Taxence het laatste nieuws op het gebied van Eenmanszaak of B.V. U leest prikkelende blogs en opinies, vaktechnische commentaren en inspirerende artikelen waarmee we de complexe regelgeving voor u inzichtelijk maken. Daarnaast bieden we u gratis diverse hulpmiddelen als rekentools, modelcontracten en stroomschema’s.
Nieuwsgierig? Neem een kijkje op www.taxence.nl/eenmanszaakofbv
Geef een reactie