Door de regels voor rentevrije hypotheken zal dit product waarschijnlijk duurder zijn dan reguliere hypotheekvormen. Minister Hoekstra geeft een toelichting op de vergoeding bij rentevrije hypotheken en vervroegd aflossen.
Bij bepaalde vormen van bankieren komen ook rentevrije hypotheken voor, waarbij – vanuit een levensbeschouwelijk uitgangspunt – geen rente mag worden betaald over geleend geld. Om de eigenwoningregeling en de kostenaftrek toe te kunnen passen op een rentevrije hypotheekvorm zal de woning van de belastingplichtige allereerst moeten kwalificeren als eigen woning. Belangrijke voorwaarde daarvoor is dat de woning aan de belastingplichtige ter beschikking moet staan op grond van (economische) eigendom en dat de waardeontwikkeling van de woning de eigenaar grotendeels toekomt. Daarnaast zal voldaan moeten worden aan de per 1 januari 2013 geldende aflossingseis voor eigenwoningschulden. Dit houdt in dat de hypotheek gedurende de looptijd ten minste annuïtair en in maximaal 360 maanden moet worden afgelost om in aanmerking te kunnen komen voor aftrek. Voorts is relevant dat bij rentevrije hypotheekvormen vaak meerdere voor de overdrachtsbelasting relevante eigendomsoverdrachten plaatsvinden. Dit kan leiden tot hogere overdrachtskosten. Bij meerdere eigendomsoverdrachten kan méér overdrachtsbelasting zijn verschuldigd (waarbij mogelijk ook het 8%-tarief geldt, afhankelijk van de specifieke vormgeving van het product). Dit kan ook leiden tot hogere notariskosten en afsluitkosten dan bij de traditionele hypotheekvormen. Dit alles zal het product naar alle waarschijnlijkheid duurder maken dan reguliere hypotheekvormen.
Het vervroegd aflossen van een hypotheek
De kredietverstrekker heeft bij een vervroegde aflossing recht op een eerlijke en objectief verantwoorde vergoeding voor mogelijke kosten die rechtstreeks aan vervroegde aflossing verbonden zijn. Hierbij geldt dat deze vergoeding geen boete mag zijn, en dat deze nooit het door de kredietverstrekker geleden financiële nadeel mag overschrijden. Uitgangspunten voor hoe het financiële nadeel bij vervroegde aflossing kan worden berekend, zijn vastgelegd in de leidraad ‘Vervroegd aflossen’ van de AFM.
Als een klant vervroegd wil aflossen, dient deze een berekening van de vergoeding voor het vervroegde aflossing en de bij de berekening gehanteerde aannames te ontvangen.
Webinar Update Wet differentiatie overdrachtsbelasting
Vastgoedfiscalist dr. Aad Rozendal behandelt op hoofdlijnen de reikwijdte van de startersvrijstelling, waarbij hij aandacht besteedt aan de belangrijkste praktijkervaringen uit het eerste jaar. Daarnaast zet hij de belangrijkste wetswijzigingen en beleidsstandpunten voor u op een rij.
Geef een reactie