De zogeheten tariefsaanpassing beperkt wel de aftrek van de hypotheekrente, maar niet de belastbaarheid van het eigenwoningforfait. Rechtbank Den Haag ziet hierin geen (verboden) schending van het gelijkheidsbeginsel.
Wie in zijn aangifte IB/PVV zogeheten grondslagverminderende posten (gvp’s) opvoert, moet zijn belastbare inkomen uit werk en woning verhogen. Deze verhoging bedraagt in 2022 in principe 9,5% van belastbare box 1-inkomen zonder aftrek van de gvp’s minus € 69.398. De verhoging mag echter niet meer bedragen dan 9,5% van de gvp’s. Het effect van deze maatregel is dat de gvp’s effectief aftrekbaar zijn tegen een tarief van maximaal 40% in plaats van 49,5%. Daarom staat deze maatregel ook wel bekend als de tariefsaanpassing. De aftrekbare kosten eigen woning – in de praktijk betreft het vaak de hypotheekrenteaftrek – behoren ook tot de gvp’s. Maar de tariefsaanpassing heeft geen gevolgen voor het eigenwoningforfait. Een eigenaar van een eigen woning vond niet terecht. Hoewel de aanslagen IB/PVV over de jaren 2014 tot en met 2019 conform zijn aangiftes en de wettelijke bepalingen waren opgelegd, ging hij in beroep.
Geen verboden onderscheid
Rechtbank Den Haag stelt voorop dat de belastingrechter in principe de innerlijke waarde of de billijkheid van de wet niet mag toetsen. Het is wel mogelijk om te toetsen of het Europeesrechtelijke gelijkheidsbeginsel is geschonden. Maar dan moet sprake zijn van een ongelijke behandeling van gelijke gevallen of een gelijke behandeling van ongelijke gevallen. Volgens de rechtbank zijn deze situaties hier niet aan de orde. Het tariefverschil tussen het eigenwoningforfait en de hypotheekrente na het toepassen van de tariefsaanpassing vloeit namelijk voort uit het feit dat het hier twee afzonderlijke regelingen betreft. Bovendien kan een onderscheid in gelijke gevallen zijn toegestaan als dat een legitiem belang dient. De wetgever wilde eigenaren van eigen woningen prikkelen om hun resterende eigenwoningschuld af te lossen. Daarom is het eigenwoningforfait buiten de tariefsaanpassing gelaten. Volgens de rechtbank is hiermee een legitiem belang gediend.
Geef een reactie