In een Tax Talks e-learning bespreekt mr. Birgitta van Antwerpen diverse regelingen rond de eigen woning in de inkomstenbelasting.
Volgens de Wet inkomstenbelasting 2001 is een gebouw een eigen woning als het de belastingplichtige of personen die tot zijn huishouden behoren als hoofdverblijf ter beschikking staat. Hierbij mag het niet gaan om een tijdelijk als hoofdverblijf ter beschikking staan. Bovendien moet de beschikkingsmacht zijn gebaseerd op:
- (economische) eigendom of een lidmaatschap van een coöperatie die eigenaar is, als de belastingplichtige of zijn partner de voordelen van de woning geniet, de kosten op hem drukken en de waardeverandering hem grotendeels aangaat; of
- een geërfd recht van vruchtgebruik, bewoning of gebruik. Daarnaast moet de belastingplichtige de voordelen uit de woning genieten, terwijl de kosten op hem drukken.
Onduidelijkheid rond elementen van definities
De wettelijke definitie lijkt vrij eenvoudig maar bevat elementen die tot discussie kunnen leiden, aldus Van Antwerpen. Daarbij denkt zij onder andere aan de elementen ‘hoofdverblijf’ en ‘tijdelijk’. Men kan zeggen dat het hoofdverblijf daar is, waar iemands centrale levensplaats ligt. Bij twijfel daarover kunnen de werkelijke feiten en omstandigheden de doorslag geven. De wet heeft het begrip ‘tijdelijk’ niet helder omschreven. Maar verhuur van de eigen woning gedurende een deel van het jaar, tijdens de vakantieperioden, is in ieder geval toegestaan.
Uitzendregeling
Als iemand tijdelijk naar het buitenland wordt uitgezonden of tijdelijk buiten Nederland wordt gestationeerd, is zijn woning op grond van de hoofdregel niet langer zijn eigen woning. Zonder nadere regelgeving zou de woning dan overgaan naar box 3 met alle gevolgen van dien. Op grond van de zogeheten uitzendregeling kan de woning een eigen woning blijven. Van Antwerpen wijst er op dat de regeling niet alleen geldt voor uitgezonden werknemers, maar voor iedereen die tijdelijk in het buitenland verblijft. Wel moet de woning minstens een jaar al een eigen woning zijn geweest. Bovendien mag de belastingplichtige zijn woning niet aan derden ter beschikking stellen. Dit is een strenge voorwaarde: een terbeschikkingstelling aan eigen kinderen tegen een lage huur kan de uitzendregeling al in de weg staan. Een anti-kraakwacht is wel toegestaan. Ten slotte mogen de belastingplichtige en zijn partner niet nog een andere eigen woning hebben.
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (30x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die je via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvang je een certificaat en PE-punten.
Geef een reactie