
Een ouder thuiswonend kind heeft bij het overlijden van zijn ouder geen recht op de hoge vrijstelling van erfbelasting voor partners, aldus rechtbank Noord-Nederland.
Een man woont sinds zijn geboorte bij zijn moeder en erft na haar overlijden in 2020 een bedrag van € 60.945. De inspecteur past de gewone vrijstelling van erfbelasting voor kinderen toe. Daardoor bedraagt de belaste verkrijging € 39.999. De man stelt dat hij recht heeft op een hogere vrijstelling, vergelijkbaar met de oude samenwoonvrijstelling voor oudere thuiswonende kinderen of de mantelzorgvrijstelling.
Rechter mag geen vervallen wetgeving toepassen
De rechtbank oordeelt dat de inspecteur de aanslag erfbelasting correct heeft vastgesteld. De rechtbank wijst erop dat de wetgever de oude vrijstellingen heeft afgeschaft. Er is geen rechtsregel die de rechter toestaat om deze vervallen wetgeving toe te passen. De rechtbank benadrukt dat belastingplichtigen niet erop kunnen vertrouwen dat wetgeving ongewijzigd blijft. De wetgever was evenmin verplicht om overgangsrecht te verzorgen. De rechtbank verklaart daarom het beroep van de man ongegrond.
Wet: art. 1a, 24 en 32, eerste lid, onderdeel 4° onder a en c SW
Bron: rechtbank Noord-Nederland 9 oktober 2024 (gepubliceerd 27 februari 2025), ECLI:NL:RBNNE:2024:4367, LEE 24/1489
Stoomcursus Voorkom ruzie bij de kist – Het hele erfrecht in één dag!
Een cursus met erfrechtelijke en fiscale tips. Prof. mr. dr. Bernard Schols zal in de vorm van een stoomcursus in één dag het hele erfrecht doorlopen, mede aan de hand van het boek Voorkom ruzie bij de kist. Zo ben je helemaal voorbereid om cliënten te adviseren op het gebied van het erfrecht. Niet alleen leren met lol; er is ook veel gelegenheid voor het stellen van vragen en het bespreken van casuïstiek.
Geef een reactie