Mr. Stef Bekker, belastingadviseur en buitenpromovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, behandelt in zijn Tax Talks e-learning het vraagstuk van de certificering. Hij raadt aan om goed na te gaan wat allemaal in de administratievoorwaarden moet komen te staan.
Bekker legt uit dat ‘certificeren’ in de kern niets anders is dan het splitsen van het juridische eigendom en het economisch belang van een vermogensbestanddeel. Zo’n vermogensbestanddeel kan bijvoorbeeld een pand zijn. Maar een effectenportefeuille of een aanmerkelijk belangpakket is ook te certificeren. Certificering is een ook een geschikt middel om een vermogen bijeen te houden dat uit verschillende goederen bestaat. De certificering zorgt ervoor dat de waarde van de goederen via de certificaten zijn gebundeld. Bij certificering van vermogen maakt men vaak gebruik van een stichting (administratiekantoor). Omdat de stichting een rechtspersoon is, treedt zij zelfstandig op in het rechtsverkeer en heeft eigen rechten of verplichtingen. Bovendien heeft zij een stichtingsbestuur waarmee formele controle ten aanzien van het juridisch eigendom geborgd is.
Administratievoorwaarden
De certificering dient het economische belang van de certificaathouder niet te schaden. Daarom beheerst het verbintenissenrecht de rechtsverhouding tussen de certificaathouder en de STAK. Zo bestaat de nodige vrijheid om de beoogde scheiding van zeggenschap en economisch belang inhoudelijk op maat te snijden. Zo kunnen de partijen een vervreemdingsverbod van bepaalde goederen overeenkomen of de overdraagbaarheid van de certificaten regelen. Bekker raadt aan ook in de administratievoorwaarden van de STAK de doelomschrijving op te nemen. Ook adviseert hij in de administratievoorwaarden vast te leggen dat het gecertificeerde vermogen niet vervreemd mag worden. Een uitzondering geldt bij decertificering. Door een en ander vast te leggen heeft de certificaathouder de zekerheid dat het gecertificeerde vermogen in de STAK blijft en hij de opbrengsten ontvangt.
Doorstootregeling
De administratievoorwaarden bevatten in principe een regeling over het doorstoten van vermogen en/of de behaalde opbrengsten. Zo’n verplichting houdt in dat de STAK verplicht is om de inkomsten uit het gecertificeerde vermogen binnen een bepaalde tijd door te stoten aan de certificaathouders. Zo komen de inkomsten uit het gecertificeerde vermogen terecht bij de certificaathouders. Bekker raadt aan om in elk geval een zodanige doorstootverplichting op te nemen, dat de certificaathouders de verschuldigde belasting over het gecertificeerde vermogen kunnen voldoen.
Certificeren van eigen woning
Bekker gaat verder in op diverse fiscale gevolgen van certificering. Zo wijst hij erop dat iemand ook zijn eigen woning kan certificeren. Dat ontneemt zijn woning overigens niet het karakter van eigen woning! Tenminste, zo lang de waardeverandering van de woning de certificaathouder voor meer dan 50% aangaat. De wens om anoniem te zijn, speelt volgens Bekker een doorslaggevende rol bij het certificeren van de eigen woning. Want het is slechts de STAK en niet de certificaathouder die als juridisch eigenaar van de woning in het kadaster staat ingeschreven. Dat verandert in principe pas na het moment van decertificering.
Wet: art. 2:285 BW
Tax Talks
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie