Als enige tijd na het overlijden van een erflater blijkt dat hij een buitenechtelijk kind had, kan het zijn dat dit kind ook een erfgenaam is. Dat betekent dat het buitenechtelijke kind een vordering op de andere erfgenamen krijgt. Daartegenover staat dat de belastingdienst hem een navorderingsaanslag erfbelasting mag opleggen.
Toen een man in 2008 overleed, vond een verdeling van zijn nalatenschap volgens de toenmalige wettelijke verdeling plaats. Dit vloeide voort uit zijn testament. De Belastingdienst legde aan zijn weduwe en dochter een aanslag successierecht (de voorganger van de erfbelasting) op. Begin 2014 bleek uit een gerechtelijke procedure dat de erflater nog een buitenechtelijke zoon had. Door de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap van de erflater gold de buitenechtelijke zoon met terugwerkende kracht vanaf zijn geboorte als kind van de erflater. Daardoor werd hij ook erfgenaam van zijn vader. De zoon kreeg op grond van het testament een geldvordering op de weduwe van de erflater. De weduwe en haar dochter vroegen in dit verband aan de fiscus om een vermindering van het successierecht. De inspecteur honoreerde hun verzoek per ambtshalve vermindering. Maar hij legde wel de buitenechtelijke zoon een navorderingsaanslag successierecht op.
Navordering na ambtshalve vermindering
De zoon is het niet eens met de navorderingsaanslag en gaat in beroep. Hij stelt voor Hof Amsterdam dat de navordering door de fiscus alleen mogelijk zou zijn als de aanslag van een andere erfgenaam was verminderd als gevolg van de uitkomst van een fiscale procedure. De inspecteur had de aanslagen van de andere erfgenamen in stand moeten laten. Vervolgens had een onderlinge verrekening kunnen plaatsvinden, zo betoogt de zoon. Het hof oordeelt echter dat de navordering van successierecht ook mogelijk is bij een ambtshalve vermindering. Bovendien valt de inspecteur niet te verwijten dat hij aanvankelijk de zoon geen aanslag had opgelegd. Hij kon immers toen niet weten dat de zoon een erfgenaam was. De navorderingsaanslag is terecht opgelegd.
Geef een reactie