Mr. dr. Chris Dijkstra geeft in de Tax Talks Live uitzending van 16 april 2024 een nadere toelichting op de wijzigingen in het verzamelbesluit aanmerkelijk belang.
Op 19 maart 2024 zijn diverse wijzigingen in een verzamelbesluit over aanmerkelijk belang (ab) in werking getreden. Zie ook ‘Wijziging verzamelbesluit aanmerkelijk belang’. Een van deze wijzigingen betreft de zogeheten dienstbetrekkingseis. Deze eis is een van de voorwaarden om de inkomstenbelastingclaim op een ab bij een schenking van dit ab te kunnen doorschuiven. De dienstbetrekkingseis houdt in dat de verkrijger in de 36 maanden vlak vóór de schenking al in dienst betrekking was bij de bv waarin de schenker het ab houdt. Per 1 januari 2025 komt deze eis overigens te vervallen. Dijkstra wijst erop dat tegelijkertijd wel een leeftijdsgrens van 21 jaar wordt ingevoerd. In sommige gevallen kan het daardoor raadzaam zijn om toch nog in 2024 het ab te schenken. Men voldoet namelijk ook aan de dienstbetrekkingseis als de verkrijger werknemer is van een samenwerkingsverband met de bv, waarvan de aandelen worden geschonken, als een van de vennoten.
Vervallen doelmatigheidsmarges
Daarnaast wijst Dijkstra op het beoogde vervallen van de doelmatigheidsmarge per 1 januari 2025. Dankzij de doelmatigheidsmarge telt beleggingsvermogen tot maximaal 5% van de waarde in het economische verkeer van de bezittingen en schulden van de bv als door te schuiven ondernemingsvermogen. De staatssecretaris van Financiën heeft echter laten weten dat per 1 januari 2025 alleen de doelmatigheidsmarge in bedrijfsopvolgingsregeling voor de erf- en schenkbelasting komt te vervallen. Voor de inkomstenbelasting vervalt de doelmatigheidsmarge pas per 1 januari 2028.
Vereenvoudigde zusterfusie
Een andere wijziging ziet op de faciliteit voor de vereenvoudigde zusterfusie. Bij een vereenvoudigde zusterfusie houdt de aandeelhouder/natuurlijke persoon rechtstreeks alle aandelen in het kapitaal van de te fuseren vennootschappen. De verkrijgende vennootschap kent geen aandelen toe ingevolge de akte van fusie. Dijkstra waarschuwt dat deze faciliteit goed gaat in de inkomstenbelasting, maar in de praktijk tot problemen leidt in de overdrachtsbelasting.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Wet: art. 4.17a, zesde lid, onderdeel en 4.17c, eerste lid, onderdeel d en derde lid Wet IB 2001 en art. 35c, eerste lid, onderdeel c sub 2° SW
Besluit: par. 5.4.2 Inkomstenbelasting, aanmerkelijk belang, verzamelbesluit, nr. 2018-27139
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (30x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die je via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvang je een certificaat en PE-punten.
Geef een reactie