Een nadeel van de verhoogde vrijstelling van schenkbelasting bij schenking van een eigen woningen is dat deze regeling de huizenprijzen opdrijft. Dit stelt een woningmarkteconoom van RaboResearch in een interview in het Algemeen Dagblad.
Sinds 2017 is onder voorwaarden ruim een ton belastingvrij schenken te schenken als de begunstigde deze schenking gebruikt ten behoeve van een eigen woning. Deze regeling wordt massaal benut. Terwijl in 2016 ongeveer 9000 schenkingen plaatsvonden, is dat aantal volgens schattingen verdubbeld naar ongeveer 20.000 giften per jaar. Hoewel deze regeling de aankoop van een eigen woning lijkt te bevorderen, kan men hierbij toch kanttekeningen plaatsen. Zo zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren sterk gestegen. Voor veel mensen is een koophuis daardoor onbereikbaar geworden. Dit stelt woningmarkteconoom Nic Vrieselaar van RaboResearch, het kennisinstituut van de Rabobank. Overigens meent hij ook dat de huizenprijzen in het vierde kwartaal van 2020 echt gaan dalen. Hij verwacht dat deze trend zich heel 2021 doorzet.
Regeling gaat te ver
Vrieselaar constateert dat de verhoogde schenkvrijstelling zijn doel voorbij schiet. Starters op de woningmarkt hadden a concurrentie van starters met een betere baan. Maar zij concurreren nu eveneens met starters met een goede baan die ook nog een schenking van hun ouders krijgen. Deze begunstigden kunnen veel meer bieden, wat de prijs van huizen opdrijft. Vrieselaar verwacht dat de prijzen van woningen minder hard zullen stijgen als de schenkingen stoppen.
Geef een reactie