Wie de werknemersvrijstelling in de erfbelasting wil benutten, moet kunnen aantonen dat hij in dienstbetrekking heeft gewerkt voor de erflater.
Een vrouw had gedurende zo’n vijftien jaar een groot aantal huishoudelijke werkzaamheden verricht voor een alleenstaande man op leeftijd. Zij ontving daarvoor geen loon, hooguit een klein geldbedrag om wasmiddelen te kopen om de kleding van de man te wassen. De man had wel in bedekte termen geuit dat hij het daar niet bij zou laten. Bij zijn overlijden werd duidelijk wat de man daarmee bedoelde. Het bleek toen namelijk dat hij in zijn testament de vrouw een bedrag van € 50.000 had gelegateerd. Daarbij had hij aangegeven dat dit bedrag wel vrij was van kosten, maar niet van erfbelasting. De vrouw meende echter dat de zogeheten werknemersvrijstelling in de erfbelasting van toepassing was.
Voorwaarden werknemersvrijstelling
De werknemersvrijstelling houdt in dat een vrijstelling van erfbelasting geldt voor het bedrag of goed dat een werknemer van de erflater of zijn partner erft of gelegateerd krijgt. Deze vrijstelling geldt echter alleen voor zover het verkregen bedrag of goed is te beschouwen als de voldoening aan een natuurlijke verbintenis in verband met de verrichte arbeid.
Dienstbetrekking is niet gebleken
Zowel de Belastingdienst als Rechtbank Den Haag meent echter dat de vrouw de werknemersvrijstelling niet kan benutten. Zij maakt namelijk niet aannemelijk dat zij kwalificeerde als werknemer van de erflater. Hoewel blijkt dat zij jarenlang veel voor de erflater heeft gedaan, is niet af te leiden onder welke voorwaarden zij haar werkzaamheden verrichtte. Afgezien van de vraag of de vrouw loon heeft ontvangen, volgt uit niets dat zij verplicht was om voor de erflater te werken. Dat een gezagsverhouding bestond tussen de erflater en de vrouw is evenmin te concluderen. De vrouw mag het opleggen van de aanslagen erfbelasting onredelijk vinden, dat kan echter niet tot een ander oordeel leiden. De rechter mag immers niet zomaar de wet terzijde schuiven.
Wet: art. 32, eerste lid sub 10° SW
Online cursus Schenken en lenen in familieverband
In welke gevallen is het verstandig financiële steun te verlenen in de vorm van een schenking en wanneer in de vorm van een lening? Welke (civiele en fiscale) aandachtspunten zijn er bij schenken en lenen in familieverband? U hoort het in deze online cursus.
Geef een reactie