Het ontbreken van de invulling van de wederzijdse zorgplicht in een samenlevingsovereenkomst kan ertoe leiden dat de jubelton niet is toe te passen.
Een vrouw schonk op 12 augustus 2018 een bedrag van € 100.800 aan haar zoon. De zoon was op dat moment ouder dan veertig jaar. Maar zijn partner was op dat moment jonger dan veertig. Omdat de zoon de schenking gebruikte ten behoeve van zijn eigen woning, wilde hij de verhoogde vrijstelling (jubelton) toepassen. De vraag was echter of zijn partner wel kwalificeerde als partner voor de Successiewet. Hof Amsterdam oordeelt dat dit niet het geval is. De man en zijn partner hebben wel bij notariële akte een samenlevingsovereenkomst gesloten. Daarin reppen zij ook over een wederzijdse zorgverplichting. Maar zij hebben ook nadrukkelijk verklaard in de notariële akte geen regeling te willen treffen over de invulling van de zorgverplichting. Zij wilden dat onderling en buiten de akte en de notaris regelen. Dat betekent echter wel dat de verhoogde vrijstelling van schenkbelasting buiten toepassing blijft.
Wet: art. 1a, eerste lid, onderdeel c en 33, onderdeel 5° sub c SW
Online cursus Schenken en lenen in familieverband
In welke gevallen is het verstandig financiële steun te verlenen in de vorm van een schenking en wanneer in de vorm van een lening? Welke (civiele en fiscale) aandachtspunten zijn er bij schenken en lenen in familieverband? U hoort het in deze online cursus van mr. Marielle Schuurman.
Geef een reactie