De partij D66 heeft een aanvalsplan tegen belastingontwijking gepresenteerd aan de Tweede Kamer. De Staatssecretaris zal sommige notities meenemen in de evaluatie van fiscale maatregelen.
D66 wil vooral schimmige belastingconstructies hard aanpakken. Daarvoor stelt zij onder meer de volgende maatregelen voor:
- Voorkom dat mensen zich arm rekenen. Meer specifiek wil D66 het oppompen van verliezen uit aanmerkelijk belang aanpakken en de regeling voor afgezonderde particuliere vermogens verruimen.
- Het aanpakken van de fiscale beleggingsinstelling (fbi) zodat men daarmee geen belasting kan ontwijken. Dit is volgens D66 te realiseren door te verbieden dat fbi’s direct in vastgoed mogen beleggen of de toepassing van de fbi tot pensioenfondsen te beperken.
- Voorkom misbruik van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en dan specifiek het mixen van vermogen en ondernemingen waardoor belastingplichtigen de BOR kunnen misbruiken. Ook wil D66 de ontwijkingsmogelijkheden met de BOR, zoals het gebruik van ouder-kind-cv’s, beperken.
- Een strengere aanpak van het wegsluizen en ‘mixen’ van geld. Dit zou te realiseren zijn door de informatiepositie van de Belastingdienst te versterken. Ook wil D66 de huidige toerekeningsstop afschaffen en vervangen door een tegenbewijsregeling.
- Het voorkomen van gekunstel met dividenden door strengere regels rondom het uitreiken van dividendnota’s op te stellen. Ook moet de regering renseigneringsregels formuleren en de wetgeving aanpassing om dividendstripping moeilijker te maken.
- Voorkom dat vastgoedbeleggingsvennootschappen geen belasting betalen over hun winsten in vastgoed.
- Het aanpakken van hybride mismatches met beperkt belastingplichtigen. D66 stelt voor een terbeschikkingstellingsregeling in te voeren voor beperkt belastingplichtigen die bedrijfsmiddelen.
- Versterk in algemene zin de informatiepositie van de Belastingdienst.
Reactie staatssecretaris van Financiën
De Staatssecretaris van Financiën heeft gereageerd op de voorstellen van D66. Bepaalde problemen zoals het zichzelf arm rekenen zijn volgens hem goed te voorkomen met fraus legis. Maar hij is ook bereid de notities van D66 te betrekken in de reguliere evaluatie van de fiscale regelingen.
Wet: art. 2.14a en 4.24 Wet IB 2001, art. 35c SW en art. 28 Wet Vpb 1969
Bron: Ministerie van Financiën 25 juni 2021, nr. 2021-0000122983
Geef een reactie