Als de Belastingtelefoon zonder voorbehoud stelt dat iemand geen revisierente is verschuldigd, mag die belastingplichtige daarop vertrouwen. Dit is althans het oordeel van Hof Den Bosch.
In de zaak voor het hof had een man een lijfrenteverzekering afgesloten. De verzekeraar wees de man op de mogelijkheid om de lijfrenteaanspraak af te kopen. De verzekeraar waarschuwde dat de man bij afkoop misschien revisierente moest betalen. Daarom belde de man met de Belastingtelefoon voor nadere informatie. In het telefoongesprek gaf hij zijn BSN, looptijd van de lijfrentepolis en de betaalde premies op. Vervolgens verklaarde de medewerker van de Belastingtelefoon zonder voorbehoud dat de man geen revisierente was verschuldigd. Daarom gaat de man in beroep als de fiscus hem toch revisierente in rekening brengt nadat hij de lijfrentepolis afkoopt.
Algemene voorlichting versus concrete toezegging
Het hof merkt op dat volgens de wet de man inderdaad revisierente moet betalen. Vervolgens gaat het hof in op de vraag of de man een beroep kan doen op het vertrouwensbeginsel. Uit de rechtspraak blijkt dat niet alle uitspraken van de Belastingtelefoon vertrouwen opwekken. Volgens het hof moet men onderscheid maken tussen algemene voorlichting en concrete toezeggingen. In het geval van algemene voorlichting faalt in beginsel een beroep op het vertrouwensbeginsel. Maar in deze zaak is sprake van een concrete toezegging. De medewerker kreeg immers eerst de specifieke casus voorgelegd. Daarom oordeelt de rechter dat bij de man te honoreren vertrouwen is opgewekt. En dus hoeft hij geen revisierente te betalen.
Wet: art. 30i AWR
Online cursus Lijfrentevoorzieningen in de praktijk
Het lijfrentedossier is een actief en actueel dossier. Woensdag 22 april verzorgt Erik van Toledo een online cursus over lijfrentevoorzieningen in de praktijk.
Geef een reactie