In een Tax Talks e-learning behandelt mr. dr. Gerard Staats de invoering van de Wet toekomst pensioenen en de vele gevolgen daarvan.
Per 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) ingegaan. De Wtp zorgt voor totaal nieuwe pensioenregelingen. Men heeft afscheid genomen van de uitkeringsregelingen (middelloonregeling) en de huidige beschikbare premieregelingen. Het nieuwe systeem kent leeftijdsonafhankelijke (vlakke) premies en een daarbij passende, actuarieel neutrale pensioenopbouw. Dat betekent dat de procentuele premie voor iedere werknemer in die pensioenregeling gelijk is. Daarnaast rendeert de premie die een jonge werknemer betaalt langer en leidt dit tot een hoger pensioen dan de premie die door een oudere werknemer wordt betaald. De pensioenopbouw daalt dus feitelijk naarmate men ouder wordt. Onder de Wtp hebben werkgevers en werknemers de keuze uit drie premieregelingen. Dat zijn de solidaire premieovereenkomst, de flexibele premieovereenkomst en de premie-uitkeringsovereenkomst. Heel beknopt gezegd hebben de nieuwe premieregelingen onder andere de volgende kenmerken:
- Bij de solidaire premieregeling is sprake van één collectief beleggingsbeleid voor in ieder geval de overrendementen voor actieve, gewezen en toekomstige deelnemers en pensioengerechtigden. De zogeheten solidariteitsreserve is een verplicht collectief element van de solidaire premieregeling, waarmee risico’s collectief zijn te delen.
- Bij de flexibele premieregeling wordt het opgebouwde individuele pensioenkapitaal gebruikt voor een levenslange pensioenuitkering. De pensioengerechtigde kan kiezen voor een vaste of variabele pensioenuitkering. Het beleggingsbeleid vindt plaats op basis van specifieke beleggingsmixen per leeftijdscohort (life-cycles). Bij de verplicht gestelde pensioenfondsen is een risicodelingsreserve verplicht.
- Bij de premie-uitkeringsovereenkomst wordt de premie belegd. De premie vormt samen met de rendementen het pensioenkapitaal. Op de pensioendatum wordt het pensioenkapitaal aangewend voor een levenslange vaste of variabele pensioenuitkering.
Fiscale gevolgen Wtp
Staats geeft aan dat de invoering van de Wtp ook fiscale gevolgen heeft. De maximale jaarruimte voor lijfrentepremieaftrek is namelijk verhoogd van 13,3% naar 30% van de premiegrondslag. Bij het berekenen van de jaarruimte moet men pensioenaanspraken die eventueel worden opgebouwd, aftrekken van de 30% van de premiegrondslag. Voor zover iemand in een bepaald aantal jaren voor het belastingjaar de jaarruimte niet (volledig) heeft benut, kan hij deze niet-benutte jaarruimte alsnog gebruiken via de reserveringsruimte. De Wtp heeft dit aantal jaren verlengd van zeven naar tien.
Wet: art. 3.127 Wet IB 2001 en Wet toekomt pensioenen
Tax Talks
Tax Talks is hét online learning platform voor mkb-adviseurs. 30x Per jaar wordt een item beschikbaar gesteld dat je via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvang je een certificaat en PE-punten.
Geef een reactie