Als op grond van een Franse notariële akte een schenking plaatsvindt onder voorbehoud van vruchtgebruik, is volgens Hof Den Haag geen sprake van buitenlands erfrecht. Het geschonken goed behoort daardoor in beginsel tot het box 3-vermogen.
Een vrouw met de Franse nationaliteit woonde in de jaren 2013 tot en met 2016 in Nederland. Op grond van een Franse notariële akte had zij in 2011 van haar ouders de blote eigendom verkregen van een woning in Frankrijk. De ouders woonden nog in deze woning en hadden daarom een voorbehoud gemaakt dat zij een levenslang vruchtgebruik hielden. In 2012 was de vader overleden.
Bloot eigendom in box 3?
De vrouw meende daarom dat gedurende de jaren dat zij in Nederland woonde de bloot eigendom van de Franse woning niet in box 3 viel. Een goed waarop een vruchtgebruik rust ten behoeve van de echtgenoot van een overleden ouder is namelijk geen box 3-bezitting. Tenminste, als het vruchtgebruik is gebaseerd op een uiterste wilsbeschikking van die ouder dan wel buitenlands wettelijk erfrecht. Maar de Belastingdienst en Rechtbank Den Haag denken daar anders over. Zie ook: ‘Door Frans recht valt bloot eigendom woning in box 3’.
Geen schending van rechtsbeginselen
De vrouw gaat in hoger beroep. Het hof buigt zich over de Franse notariële akte. Gezien het toepasselijke Franse recht heeft de akte het karakter van een notariële akte van schenking. De akte is dus geen uiterste wilsbeschikking. Ook het hof oordeelt dat de akte evenmin is gebaseerd op Frans erfrecht. De inspecteur heeft de waarde van de blote eigendom van de Franse woning terecht tot de rendementsgrondslag van de vrouw gerekend. Hij heeft evenmin het gelijkheids-, zorgvuldigheids- of het vertrouwensbeginsel geschonden. Het hof verklaart daarom het hoger beroep van de vrouw ongegrond.
Geef een reactie