Verkrijgt een notaris een certificaat in een fiscaal transparante stichting waarvan de activa voornamelijk bestaan uit vastgoed uit een nalatenschap? Dan hoeft dat certificaat nog geen ondernemingsvermogen te zijn. Mogelijk is echter wel sprake van resultaat uit overige werkzaamheden.
De Braziliaanse familieleden van een Belgische erflater namen contact op met een Nederlandse notaris in verband met de afhandeling van de erfenis. De familieleden wilden dat de landgoederen van de erflater in stand zouden blijven en zoude worden opgeknapt. In dit verband richtte de notaris een stichting op die fiscaal transparant was. Deze stichting kocht de landgoederen op. De notaris hield een certificaat in de stichting. De vraag was of de uitkeringen op dat certificaat belast waren en zo ja, wat de aard van de bron van inkomen was.
Geen winst uit onderneming
De Belastingdienst stelt dat de notaris het certificaat heeft verkregen in het kader van zijn zelfstandig beroep al notaris. Daarom zou het belang in de stichting voor de notaris verplicht ondernemingsvermogen zijn. Rechtbank Gelderland volgt deze redenering niet. De notaris gebruikt het certificaat niet direct voor zijn onderneming. Het bezit van het certificaat dient evenmin het belang van de onderneming. Bovendien zijn de uitkeringen op het certificaat niet afhankelijk van de werkzaamheden van de notaris, maar van verkopen van onroerend goed van de stichting. Ten slotte heeft de notaris het certificaat nooit tot zijn ondernemingsvermogen gerekend. De rechtbank oordeelt daarom dat de uitkeringen op het certificaat geen winst uit onderneming vormen.
Beschikken over stichtingsvermogen
Maar de rechtbank oordeelt wel dat men de uitkeringen op het certificaat moet aanmerken als resultaat uit overige werkzaamheden (ROW). De notaris was namelijk enig bestuurder en certificaathouder van de stichting. Daardoor kon hij over het vermogen van de stichting beschikken alsof het zijn eigen vermogen was. Bovendien is de stichting fiscaal transparant – dat is zelfs opgenomen in de oprichtingsakte. Verder is de notaris vrijwel direct nadat de stichting het landgoed kreeg geleverd onroerende zaken gaan uitponden. Dit leverde een voorzienbaar voordeel op. Dat kwam mede doordat de stichting het landgoed heeft overgenomen tegen de successiewaarde. De werkelijke waarde was hoger. Ten slotte heeft de notaris maar € 500 voor het certificaat hoeven te betalen, zodat hij evenmin veel risico liep. Al met al is sprake van het rendabel maken van vermogen op een wijze die normaal, actief vermogensbeheer te buiten gaat.
Geef een reactie