Als een elektrische fiets kwalificeert als een medisch hulpmiddel, kunnen de daarmee samenhangende verzekeringskosten ook aftrekbaar zijn.
Een vrouw dient in 2009 een verzoek op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) in om een tegemoetkoming in de kosten van een elektrische driewielige fiets met trapondersteuning. Deze aanvraag is in 2010 afgewezen. In 2019 koopt de vrouw opnieuw een elektrische fiets. De desbetreffende fiets is voor haar op maat is gemaakt. De vrouw heeft voor deze elektrische fiets geen WMO-aanvraag gedaan. De factuur voor de in 2019 gekochte fiets bedraagt € 8.168,90. Daarnaast betaalt de vrouw € 832,68 voor een fietsverzekering. Zij wil beide bedragen aftrekken als uitgaven van specifieke zorgkosten. Maar de inspecteur meent dat de vrouw de kosten van de elektrische fiets niet kan aftrekken omdat zij geen WMO-aanvraag heeft ingediend. Rechtbank Noord-Holland oordeelt echter dat de vrouw de aanschafprijs van de fiets wel kan aftrekken. Zie NTFR 2022/3621 en ‘Speciale elektrische fiets medisch hulpmiddel’.
Aftrek mogelijk zonder WMO-aanvraag
De Belastingdienst legt zich niet neer bij de uitspraak van de rechtbank en gaat in hoger beroep. Daarbij stelt de fiscus dat de reden van het niet-aanvragen van een WMO-voorziening bepalend is voor het al dan niet in aftrek kunnen brengen van specifieke zorgkosten. Hof Amsterdam verwerpt dit standpunt. Tijdens de zitting heeft de vrouw voldoende toegelicht waarom zij na de afwijzing van de WMO-aanvraag in 2009 door de gemeente niet opnieuw een aanvraag voor eenzelfde type fiets bij deze gemeente heeft ingediend. Het hof concludeert daarom dat men de kosten voor de elektrische fiets wegens uitgaven voor specifieke zorgkosten kan aftrekken zonder eerst een WMO-aanvraag te doen. Bovendien oordeelt het hof dat de verzekeringskosten eveneens aftrekbaar zijn.
Geef een reactie