Soms heeft een verdachte meer onjuiste belastingaangiften ingediend dan het Openbaar Ministerie hem ten laste legt. Als deze niet-tenlastegelegde handelingen wel in het dossier staan vermeld, mag de strafrechter ze in beginsel meenemen in de strafmaat.
Een man werd ervan verdacht een leidende rol te hebben gespeeld in fiscale fraude. Deze fraude bestond uit het indienen van vele onjuiste aangiften omzetbelasting. Door deze fraude zou de fiscale eenheid waartoe de man behoorde te weinig belasting hebben betaald. Met alle onjuiste aangiftes zou een bedrag van ruim € 400.000 gemoeid zijn. Hof Amsterdam oordeelde dat de man schuldig was. Het hof veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van vijftien maanden. Daarvan waren er vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren.
Meer onjuiste aangiften in dossier
De man gaat in cassatie tegen de veroordeling. Hij meent onder meer dat het hof bij het bepalen van de strafmaat ten onrechte is uitgegaan van 32 onjuiste aangiften. Er waren slechts negen onjuiste aangiften ten laste gelegd. Deze negen aangiften zagen op een bedrag van maar € 150.000. De Hoge Raad constateert dat de 23 andere onjuiste aangiften eveneens onderdeel uitmaken van het dossier, zodat de advocaat ze kan bestrijden. Het indienen van deze onjuiste aangiften ook ten laste leggen zou geen toegevoegde waarde hebben. Daarom mocht het hof het totaal geleden nadeel van de fiscus meenemen in de strafoplegging. Wel verlaagt de Hoge Raad de gevangenisstraf naar veertien maanden en twee weken. De redelijke termijn is namelijk overschreden.
Wet: art. 69 AWR
Geef een reactie