Van 1 maart 2013 tot 1 april 2016 heeft de Belastingdienst zijn geheimhoudingsplicht geschonden door informatie over huurders te verstrekken aan verhuurders.
Vanaf maart 2013 heeft de Belastingdienst aan verhuurders op verzoek een zogeheten inkomensverklaring verstrekt. Deze verklaring is een soort huishoudverklaring over het inkomen van bepaalde huurders. Een inkomensverklaring bevat geen exacte inkomensgegevens van iedere bewoner. Maar de verklaring geeft wel aan in welke inkomenscategorie het (gezamenlijke) huishoudinkomen van de huurder van het desbetreffende adres valt. Op grond van de inkomensverklaringen hebben verhuurders in sommige gevallen de huurprijs jaarlijks extra kunnen verhogen ten opzichte van het reguliere basishuurverhogingspercentage. Een en ander hangt af van de inkomenscategorie van de huurder. De huurder ontvangt een kennisgeving dat een inkomensverklaring aan zijn verhuurder is verstrekt. Op 3 februari 2016 heeft de Raad van State (ECLI:NL:RVS:2016:253) geoordeeld dat de fiscus nog niet wettelijk verplicht was inkomensgegevens te verstrekken aan verhuurders.
Inspecteur mag informatieverplichting niet veronderstellen
Een organisatie die de belangen van huurders behartigt, stelt een beroepsprocedure in. Volgens deze woonbond heeft de Staat vanaf 1 maart 2013 tot 1 april 2016 onrechtmatig gehandeld tegenover huurders. De Staat heeft immers onverplicht informatie over de huurders verstrekt aan verhuurders. De Hoge Raad is het eens met de woonbond. In beginsel heeft de inspecteur een geheimhoudingsplicht. Daardoor mag hij gegevens van belastingplichtigen niet zomaar aan derden verstrekken. Een uitzondering geldt als een verplichting tot het geven van informatie uitdrukkelijk en duidelijk is neergelegd in een wettelijk voorschrift. Het is onvoldoende als zo’n verplichting alleen is af te leiden uit de totstandkomingsgeschiedenis van of de samenhang tussen wettelijke bepalingen. De Belastingdienst mag evenmin een verplichting tot informatieverstrekking veronderstellen vanwege de effectiviteit van een wettelijke regeling. De Hoge Raad oordeelt ten slotte dat vóór 1 april 2016 een duidelijke wettelijke verplichting om verhuurders informatie te verstrekken over huurders ontbrak.
Wet: art. 67 AWR en art. 112, eerste lid Gw
Bron: Hoge Raad 16 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1866, 21/01249
Geef een reactie