Als een belastingadviseur belastingfraude pleegt en regelmatig wisselt van verblijfplaats en land, is de kans groot dat de rechter zijn gevangenneming beveelt.
In een zaak voor Rechtbank Rotterdam werd een man die een belastingadviespraktijk uitoefende, verdacht van belastingfraude. De man zou steeds leiding hebben gegeven aan het indienen van onjuiste aangiftes omzetbelasting. Daarnaast meende het Openbaar Ministerie (OM) dat de man opzettelijk had nagelaten om suppletieaangiften in te dienen. Het OM wist de rechtbank ervan te overtuigen dat de fiscalist de meeste strafbare feiten had gepleegd. Zo getuigde de voormalige accountant van de man dat zijn cliënt hogere voorschotten ontving dan hij opnam in zijn aangiftes. Hij had zelfs zijn samenwerking met de man opgezegd omdat discussie bleef bestaan over de uitstaande btw-schuld. De accountant had de man nog gewezen op zijn plicht suppleties in te dienen. Ook de fiscaal adviseur van de man verklaarde dat zij hem had diverse malen had verzocht zijn gestelde betaling van de btw-schuld te onderbouwen. De man had daar echter niets mee gedaan.
Bevel tot gevangenneming
De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de man een belastingadviespraktik drijft. Van een belastingadviseur mag men verwachten dat hij zich niet schuldig maakt aan belastingfraude. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van vijftien maanden gevangenisstraf. Daarvan zijn vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Verder beveelt de rechtbank de gevangenneming van de man. De man heeft zich namelijk diverse malen niet gemeld en is twee keer niet verschenen op de terechtzitting. Bovendien wisselt de man geregeld van verblijfplaats en land. Daarom is volgens de rechtbank sprake van een ernstig vluchtgevaar.
Geef een reactie