In hun Tax Talks e-learning lichten mr. B.F.M. de Koning en mr. L.C. de Jager toe wanneer en hoe men een beroep kan doen op de Wet openbaarheid van bestuur.
Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kan men de Belastingdienst om informatie vragen die betrekking heeft op een bestuurlijke aangelegenheid. Daarbij valt te denken aan binnen de Belastingdienst geldend beleid en werkinstructies. De Koning en De Jager benadrukken dat de opgevraagde informatie wel moet zijn neergelegd in een document. Maar het begrip ‘document’ kan men ruim uitleggen. Geluidsopnames, fotomateriaal en e-mails tellen ook als documenten.
Beperkingen aan op te vragen informatie
De Koning en De Jager wijzen erop dat in beginsel de fiscus geen individuele gegevens over (rechts)personen openbaar mag maken. Een individuele belastingplichtige zal zulke gegevens op een andere manier dan via een Wob-verzoek moeten zien te verkrijgen. Daarnaast kent de Wob absolute en relatieve uitzonderingsgronden. Voor absolute uitsluitingsgronden geldt dat geen afweging hoeft plaats te vinden tussen de belangen bij het wel of niet verstrekken van de informatie. Absolute uitzonderingsgronden zijn bijvoorbeeld gegevens die de Staatsveiligheid kunnen schaden en bedrijfs- of fabricagegegevens die in vertrouwen aan de overheid zijn medegedeeld. Bij relatieve uitzonderingsgronden moet de Belastingdienst afwegen welk belang zwaarder weegt. Voorbeelden van relatieve uitzonderingsgronden zijn het opsporen en vervolgen van strafbare feiten en de eerbieding van de persoonlijke levenssfeer. Verder leggen de Koning en De Jager uit dat de fiscus geen document openbaar maakt dat is opgesteld voor intern beraad.
Te laat voldoen aan Wob-verzoek
Als de inspecteur een Wob-verzoek ontvangt, moet hij daarop binnen vier weken reageren. Eventueel kan hij deze termijn met nog eens vier weken verlengen. Heeft hij dan nog steeds geen beslissing genomen, dan kan de aanvrager van het Wob-verzoek een bezwaarschrift indienen. Hij kan eventueel ook de bestuursrechter een termijn laten bepalen waarbinnen de Belastingdienst op het Wob-verzoek moet beslissen. Wijst de Belastingdienst het beroep af vanwege de fiscale geheimhoudingsplicht? Dan kan de aanvrager deze beslissing aanvechten bij de civiele rechter.
Meer weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Wet: art. 67 AWR, art. 110 GW en art. 1, 3, 6, 10, 11 en 15a Wob
Geef een reactie