Een procespartij die tijdens de zitting met nieuwe stellingen komt aanzetten, riskeert dat de belastingrechter deze stellingen niet meer in behandeling neemt.
Inhoud beroepschrift
Wie een beroepschrift indient, moet daarin op zijn minst bepaalde gegevens vermelden. Als hij dat nalaat, kan de rechter het beroep niet-ontvankelijk verklaren. Maar de rechter zal de indiener van het beroepschrift eerst de gelegenheid bieden om verzuim te herstellen. De volgende gegevens moet men altijd opnemen in een beroepschrift:
- de naam en het adres van de indiener;
- de dagtekening van het beroepschrift;
- een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;
- motivering oftewel de gronden van het beroep.
Informatie naar wederpartij
In beginsel stuurt de belanghebbende de relevante stukken naar de rechter, zodat de griffier deze stukken weer kan doorzenden naar de fiscus. Binnen vier weken nadat de gronden van het beroepschrift zijn gestuurd naar de Belastingdienst, moet de fiscus de stukken die op deze zaak betrekking hebben sturen naar de belastingrechter. Als de rechter om een verweerschrift vraagt, moet de inspecteur dit verweerschrift binnen vier weken indienen. Eventueel kan de rechter de termijn van vier weken verlengen. De belanghebbende krijgt vervolgens (de kopieën van) de stukken weer van de griffier. Voor zover de desbetreffende stukken zeer omvangrijk of lastig te kopiëren zijn, kan de griffier de toezending achterwege laten. Hij moet de partijen daarvan op de hoogte stellen en deze stukken gedurende een bepaalde tijd ter inzage leggen.
Geheimhouding
In de praktijk wil de Belastingdienst nog weleens weigeren om (volledige) inzage te geven in alle stukken. Maar ook de belastingplichtige kan afzien van het verstrekken van inlichtingen of stukken. In beide situaties zal men gewichtige redenen moeten opgeven om de rechter ervan te overtuigen dat bepaalde gegevens of stukken geheim moeten blijven. De bestuursrechter moet namelijk zijn goedkeuring geven aan het niet-verstrekken van de inlichtingen en gegevens. Overigens kan de partij ook besluiten om wel de gevraagde documenten te verstrekken, maar gevoelige onderdelen te schonen. Ook daarvoor is de goedkeuring van de rechter nodig. Zie ook: ‘Inspecteur moet voorzichtig zijn met schonen’.
Niet gebruiken gegevens
Het is ook mogelijk dat een partij gegevens overlegt aan de rechter zonder daarbij duidelijk te maken welke stellingen deze gegevens onderbouwen. De rechter kan dan besluiten om deze gegevens buiten beschouwing te laten.
Nakomende stellingen
Wil een procespartij tijdens de zitting met een nieuwe stelling komen? Dat is riskant. Het is veiliger om standpunten tijdig aan te dragen. De wederpartij moet in principe genoeg tijd hebben om erop te reageren. In een geschil voor Rechtbank Oost-Brabant over de WOZ-waarde kwam een bv bijvoorbeeld tijdens de zitting met een nieuwe stelling. De rechtbank wees ten eerste de bv erop dat zij in beginsel op de zitting naar voren kon brengen dat wat zij opportuun vond. Maar de rechter kan daar eventueel vanuit het oogpunt van goede procesorde grenzen aan stellen. Bijvoorbeeld omdat de wederpartij recht heeft om te kunnen reageren op een standpunt dat pas voor het eerst op de zitting is opgeworpen.
Stellingen buiten beschouwing laten
De rechter kan in het geval van late nieuwe stellingen ervoor kiezen de nieuwe standpunten buiten beschouwing te laten. In deze zaak is dat niet gebeurd, omdat de taxateur van de gemeente alsnog inhoudelijk op de meeste nieuwe standpunten kon reageren. Maar de rechtbank gaf beide partijen mee dat in de toekomst de rechter een andere afweging kan maken.
Wet: art. 6:5, 6:6, onderdeel a, 8:29, 8:32a, 8:39 en 8:42 Awb
Bron: Rechtbank Oost-Brabant 25 mei 2021 (gepubliceerd 6 juli 2021), ECLI:NL:RBOBR:2021:2452, 20/2291
Geef een reactie