Natuurlijk is het fijn als een belastingadviseur zijn cliënten zoveel mogelijk bijstaat. Maar dient hij in overleg met die cliënt ten onrechte nihilaangiftes omzetbelasting in? En laat hij suppleties achterwege? Dan riskeert hij een medeplegersboete.
De fiscus hield een boekenonderzoek bij een vof die klant was bij een belastingadvieskantoor. Hoewel op naam van de vof diverse nihilaangiften omzetbelasting waren ingediend, moest de vof de nodige btw afdragen. Zij had evenmin suppletie-aangiftes ingediend. Een medewerker van het belastingadvieskantoor gaf toe dat hij de nihilaangiftes had ingediend. Het was zijn bedoeling om de vof in eerste instantie geen btw te laten afdragen zodat de onderneming kon voortbestaan. Bij het opmaken van de jaarrekening had de medewerker suppletie willen doen. Zo zou alles toch weer in orde zijn. De Belastingdienst legt echter zowel de vof als het belastingadvieskantoor een vergrijpboete op. De inspecteur merkt de belastingadviseur als medepleger aan.
In nauwe samenhang vergrijp plegen
Het belastingadvieskantoor gaat in beroep tegen de medeplegersboete. Maar Hof Amsterdam oordeelt dat hier inderdaad sprake is van medeplegen. De belastingadviseur wist dat de vof btw moest afdragen. Daarnaast wist hij dat hijzelf suppletie aangiftes moest indienen. Toch heeft hij zijn dienstverlening aan de vof voortgezet. De adviseur had daarmee bewust en in nauwe samenhang met de vof een vergrijp gepleegd. De vergrijpboete van € 1.250 was terecht opgelegd. Wel moest nog een matiging van de boete met € 63 plaatsvinden. De bezwaar- en beroepsprocedure hadden namelijk meer dan twee jaar geduurd.
Besluit: art. 15 UB OB 1968
Bron: Gerechtshof Amsterdam 4 februari 2020 (gepubliceerd 18 maart 2020), ECLI:NL:GHAMS:2020:803, 18/00004
Geef een reactie