Soms blijkt uit een boekenonderzoek dat een ingediende aangifte inkomstenbelasting onjuist is, maar verzuimt een belastingmedewerker deze aangifte te blokkeren. Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden kan dan sprake zijn van een kenbare fout. Dat betekent dat de Belastingdienst toch mag navorderen.
Een vrouw begon in 2015 een eenmanszaak. Zij exploiteerde huizen en dagverblijven voor niet-verstandelijk gehandicapten en hield zich bezig met dagbesteding voor jongeren. De onderneemster ontving in 2015 € 394.812 van de SVB. Het ging hier om persoonsgebonden budgets op naam van zeventien personen. De vrouw hield geen administratie bij van deze activiteiten en diende evenmin een aangifte loonheffingen in. In haar aangifte 2015 gaf zij aanvankelijk alleen inkomen van het UWV op. In een herziene aangifte gaf de vrouw nog een inkomen uit overige werkzaamheden op van € 25.500.
Navorderingsaanslagen
Naar aanleiding van deze herziene aangifte legde de Belastingdienst de vrouw een navorderingsaanslag op, waartegen zij geen bezwaar maakte. Rond die tijd ontving de fiscus ook inlichtingen van een bank met betrekking tot de vrouw. Uiteindelijk constateerde de Belastingdienst dat de vrouw meer inkomstenbelasting moest betalen. De vrouw kreeg een tweede navorderingsaanslag opgelegd, waartegen zij wel in bezwaar en beroep ging.
Kenbare fout
Een van de geschilpunten is of de fiscus überhaupt een tweede navorderingsaanslag mag opleggen. De inspecteur stelt dat hier sprake is van een kenbare fout. De behandelend ambtenaar had namelijk verzuimd om een lopend boekenonderzoek in het systeem te boeken. Ook dat is volgens het hof een kenbare fout. Bovendien bedraagt de te weinig geheven belasting minstens 30% van de te heffen inkomstenbelasting. Daarom mag de Belastingdienst de onderneemster een navorderingsaanslag opleggen. Wel past het hof nog wat correcties toe.
Geef een reactie