In de Tax Talks Live uitzending van 6 december 2022 kijken de gastsprekers vooruit naar 2023. Mr. Niels Boef, mr. dr. Chris Dijkstra en mr. Sylvester Schenk RB zouden graag wat meer rust en eenvoud op het gebied van de fiscale wetgeving zien.
Gastvrouw Marit Muller-van Zeijl RB verwacht dat 2023 een fiscaal onrustig jaar gaat worden. Nederland is immers de coronacrisis nog niet te boven. Daarnaast hebben we een energiecrisis en een klimaatcrisis en dreigt een financiële crisis. De gastsprekers hebben echter zo hun aanbevelingen en aandachtspunten. Schenk wil bijvoorbeeld de geplande afschaffing van de fiscale oudedagsreserve (FOR) per 1 januari 2023 onder de aandacht brengen. Zelf had Schenk liever gezien dat een versnelde afbouwregeling was gekomen. Bijvoorbeeld zoals dat het geval was bij de afschaffing van het pensioen in eigen beheer. Hij verwacht dat vanwege overgangsrecht men pas na ongeveer twintig à dertig jaar echt helemaal van de FOR af is. Boef ziet in de afschaffing van de FOR een verslechtering van de positie van de ondernemer ten opzichte van de werknemer.
Verdwijnen middelingsregeling
Vervolgens stelt Schenk vast dat met de afschaffing van de middelingsregeling een mogelijkheid verdwijnt om piekinkomens fiscaal uit te smeren. Hoewel het kabinet de afschaffing van de middelingsregeling presenteert als een vereenvoudiging, vindt Schenk het vooral jammer. Hij adviseert belastingplichtigen daarom zuinig te zijn op het belastingjaar 2022. Dat is immers het laatste jaar waarin men kan middelen. Middelen over 2022, 2023 en 2024 is dus mogelijk. Deze ontwikkeling maakt het plannen van inkomensstromen extra belangrijk.
Behoefte aan rust en eenvoud
Boef zou het liefst rust en eenvoud willen zien in het fiscale stelsel. Dus niet te veel wijzigen van tarieven zoals de vennootschapsbelasting. Ook ziet Boef graag dat de overheid de wet goed en uitvoerbaar blijft opschrijven. Hij verwacht echter dat het Belastingplan 2023 de stilte voor de storm is voor wat betreft het internationale bedrijfsleven. Daarbij denkt hij aan de invoering van de Wet Minimumbelasting die voor veel administratieve lasten en onduidelijkheden dreigt te gaan zorgen. Ook Schenk hoopt op rust, reinheid en regelmaat. Zowel Schenk als Dijkstra maakt zich zorgen om de positie van de dga. Dijkstra zou het een mooi initiatief vinden om te komen tot een toekomstbestendige wet op de inkomstenbelasting. Schenk stelt daarnaast dat de bereikbaarheid van de Belastingdienst nog steeds een zorgpunt is. Er is wel sprake van enige verbetering, maar er blijft nog veel ruimte voor verbetering.
Druk op vermogenden en bedrijfsleven
Boef verwacht dat de vermogenden, de bedrijven, de werkenden en misschien de vervuilers gaan opdraaien voor de hogere kosten van de energie- en klimaatmaatregelen. Volgens hem wordt het toch wel zorgelijk als de overheid steeds de lasten blijft leggen bij de vermogenden en het bedrijfsleven. Al biedt deze ontwikkeling mogelijkheden voor de adviseur. Boef doet de overheid eveneens de aanbeveling om meer werken lonender te maken. Schenk sluit daar bij aan en maakt zich zorgen over de mogelijke invoering van een vermogensaanwasbelasting.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending.
Wet: art. 3.67 en 3.154 Wet IB 2001
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (30x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee?
> Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie