Voordat de inspecteur kan overgaan tot navordering van inkomstenbelasting vanwege een onterechte verliesverrekening, moet hij eerst een herzieningsbeschikking opstellen.
Een echtpaar emigreerde in 2009 van Nederland naar Zwitserland. De echtgenoten gaven in hun aangifte IB/PVV 2011 als buitenlandse belastingplichtigen een negatief inkomen uit werk en woning op. De inspecteur gaf een verliesbeschikking af waarin hij de aangifte van het echtpaar volgde. Bij beschikking verrekende hij het verlies uit 2011 met een positief box 1-inkomen uit 2008. Naderhand meende de Belastingdienst dat de echtgenoten in 2011 helemaal geen box 1-verlies hadden geleden. De inspecteur legde de man daarom een navorderingsaanslag 2008 op. Maar de fiscus had de verliesbeschikking niet herzien bij voor bezwaarvatbare beschikking. Volgens de inspecteur lag een verliesherzieningsbeschikking besloten in de navorderingsaanslag. Hij meent dat hij de verliesbeschikking niet in een aparte beschikking hoeft te herzien.
Vernietiging navorderingsaanslag
Rechtbank Gelderland verwerpt dit standpunt van de Belastingdienst. Uit de wet volgt dat een herziening van een verliesbeschikking moet plaatsvinden bij voor bezwaar vatbare beschikking. Verder moet de inspecteur een verliesherzieningsbeschikking nemen voordat hij een navorderingsaanslag oplegt vanwege een ten onrechte verrekend verlies. Dat blijkt ook uit de rechtspraak (zie: NTFR 2020/2380 en ‘Eerst een verliesherzieningsbeschikking, dan pas navorderen’). Uit de navorderingsaanslag volgt niet dat het verlies uit 2011 is herzien, aldus de rechtbank. Daarom ligt geen verliesherzieningsbeschikking besloten in de navorderingsaanslag. En dus had de fiscus geen navorderingsaanslag mogen opleggen. De rechtbank vernietigt daarom de navorderingsaanslag.
Wet: art. 3.150, 3.151 en 3.152 Wet IB 2001
Masterclass verliesverrekening
Wat zijn de fiscale gevolgen van verlies lijden en onder welke voorwaarden kan een verlies fiscaal ten gelde worden gemaakt? In deze cursus behandelt verliesverrekeningsspecialist dr.Frank Elsweier de relevante fiscale aspecten van de Nederlandse verliesverrekeningsregels.
Geef een reactie