Handel in cryptovaluta is niet snel een fiscale bron van inkomen. Zeker niet als na een jaar met hoge koerswinst een jaar met aanzienlijke koersverliezen volgt.
Een man had in 2015 een zogeheten ‘trading bot’ ontwikkeld om daarmee te handelen in cryptovaluta. In de periode van 19 augustus 2015 tot en met 3 juli 2018 initieerde hij 124.004 transacties. Volgens de man was zijn handel in cryptovaluta geen bron van inkomen, maar de Belastingdienst was het daarmee oneens. De fiscus corrigeerde de aangifte IB/PVV 2017 van de man door een winst op transacties in cryptovaluta in aanmerking te nemen. Het ging om een fiscale winst vóór toepassing van de ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling van € 10.637.232. Maar de man ging in beroep tegen deze correctie.
Geen bron van inkomen
Rechtbank Gelderland kijkt naar het beleid met betrekking tot cryptovaluta zoals de staatssecretaris van Financiën dat heeft geformuleerd. Speculatieve transacties, waarvan het eindresultaat niet is te beïnvloeden door verrichte arbeid, vormen geen bron van inkomen. Dat geldt ook voor de handel in cryptovaluta. Er is echter wel sprake van een bron van inkomen als iemand structureel positieve resultaten behaalt als gevolg van arbeid. Deze arbeid moet verder gaan dan de arbeid die met speculatie samenhangt. Volgens de inspecteur heeft de man met het gebruik van zijn bot deze extra arbeid verricht. De Belastingdienst overtuigt de rechtbank echter niet van de juistheid van het standpunt dat de man structureel positieve resultaten behaalt. Het jaar 2017 mag namelijk een goed jaar zijn geweest voor de man, in 2018 leed hij aanzienlijke koersverliezen. Daardoor blijft het speculatieve karakter van de transactie overheersend. Dus is geen sprake van een bron van inkomen.
Wet: art. 3.2 Wet IB 2001
Beleid: Brief staatssecretaris van Financiën 28 mei 2018, nr. 2018-0000082316
Geef een reactie