Staatssecretaris Vijlbrief heeft Kamervragen beantwoord over het gebruik van een hybridemismatchstructuur door Pfizer.
De staatssecretaris antwoordt op Kamervragen dat de aanpak van belastingontwijking vanaf het begin van deze kabinetsperiode een van de speerpunten van dit kabinet is. Het is belangrijk dat iedereen door het betalen van belastingen bijdraagt aan de collectieve voorzieningen.
Tweede EU-richtlijn antibelastingontwijking
De afgelopen jaren heeft het kabinet al verschillende maatregelen tegen belastingontwijking genomen. Deze maatregelen zijn al in werking getreden of treden binnenkort in werking. De cv/bv-structuur is een voorbeeld van een hybridemismatchstructuur. Per 1 januari 2020 heeft het kabinet de tweede EU-richtlijn antibelastingontwijking (ATAD2) in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. Met deze implementatie is het fiscale voordeel van de cv/bv-structuur weggenomen. Vanaf het moment dat deze wetgeving werd aangekondigd is het gebruik van een cv/bv-structuur al flink afgenomen. Nu zijn er echter nog geen aangiftegegevens bekend bij de Belastingdienst. De staatssecretaris zegt toe in 2024 een rapportage uit te brengen over de impact van de maatregelen tegen belastingontwijking.
Internationale aanpak belastingontwijking- en ontduiking
Het kabinet vindt dat de aanpak tegen belastingontwijking- en ontduiking het beste kunnen worden aangepakt door internationale afspraken. Nederland steunt dan ook internationale initiatieven om tot een verdere gecoördineerde aanpak te komen. Zo wordt in OESO-verband actief meegedacht over een minimumniveau aan belasting (pijler 2).
Verboden staatssteun bij cv/bv-structuur?
Op de vraag in hoeverre bij een cv/bv-structuur sprake is van verboden staatssteun heeft de staatssecretaris als volgt geantwoord. Er is sprake van staatssteun als door maatregel van de staat een belastingplichtige een (selectief belastingvoordeel heeft genoten ten opzichte van andere belastingplichtigen. Die belastingplichtigen moet zich dan wel feitelijk en in een juridisch vergelijkbare positie bevinden. Zolang een cv/bv-structuur evenveel belasting betaalt als andere belastingplichtigen die feitelijk en juridisch in een vergelijkbare positie verkeren, kan geen sprake zijn van staatssteun. Er is dan namelijk geen sprake van voordeel of selectiviteit.
Nederlands verdragsbeleid bij hybridemismatch
De implementatie van ATAD2 in Nederlandse wetgeving verhindert dat in structuren waarin een hybride entiteit wordt gebruikt een aftrek in het land van de betaler niet wordt gecompenseerd door belasting in een ander land. Het is Nederlands verdragsbeleid om in belastingverdragen een bepaling op te nemen die ervoor zorgt dat verdragsvoordelen niet gelden als door een hybridemismatch een inkomensbestanddeel door de verdragspartner niet in de heffing wordt betrokken. Nederland heeft ervoor gekozen om deze bepaling door het Multilateraal instrument (MLI) in belastingverdragen door te laten werken.
Invoering ATAD2 is pas het begin
Invoering van de ATAD2 pakt de hybridemismatches aan. Toch moeten er nog stappen gezet worden om misbruik van Nederlandse belastingwetgeving in specifieke situaties tegen te gaan. Het kabinet heeft daarom aangekondigd om het arm’s-lengthbeginsel aan te passen om zo verrekenprijsmismatches tegen te gaan.
Geef een reactie