Het wetsvoorstel transparantie over inkomsten digitale platformen (DAC7) is aangeboden aan de Tweede Kamer. Met dit wetsvoorstel worden digitale platformen vanaf 1 januari 2023 verplicht jaarlijks informatie aan te leveren aan de Belastingdienst over verkopers die via hun platformen geld verdienen.
Platformexploitanten (in zowel EU- als niet-EU lidstaten) worden op basis van dit wetsvoorstel verplicht om informatie te verzamelen en te rapporteren over verkopers in verband met de verhuur van onroerende zaken die in een EU-lidstaat zijn gelegen. Een verkoper is de gebruiker van een platform die op enig ogenblik tijdens de rapportageperiode op het platform is geregistreerd en een zogenoemde relevante activiteit verricht. Over de verkoper moet worden gerapporteerd als hij ingezetene is van een EU-lidstaat of een onroerende zaak verhuurt die in een EU-lidstaat is gelegen. Relevante activiteiten die gerapporteerd moeten worden zijn de verhuur van onroerende zaken, de verrichting van persoonlijke diensten, de verkoop van goederen en de verhuur van transportmiddelen. Cruciaal is dat de relevante activiteit wordt verricht voor een tegenprestatie, waarvan het bedrag bij de platformexploitant bekend is of redelijkerwijs bekend kan worden.
Transparantie inkomsten
Een digitaal platform moet de informatie bij één EU-lidstaat aanleveren. Om de belastingautoriteiten van alle EU-lidstaten de informatie te bezorgen die zij nodig hebben om de verschuldigde belastingen correct vast te stellen, wordt deze informatie vervolgens via een centraal beveiligd systeem van de Europese Unie automatisch uitgewisseld met de EU-lidstaten die hierbij belang hebben. Zo wordt voorkomen dat mensen (onbedoeld) belasting kunnen ontwijken via deze platformen.
Door het wetsvoorstel wordt het transparanter welke inkomsten inwoners van de Europese Unie behalen via de digitale platformen. Dit vermindert de kans dat belastingplichtigen deze inkomsten niet (volledig) opgeven en zorgt daardoor voor een eerlijkere belastingheffing. Ook wordt oneerlijke concurrentie met traditionele (niet digitale) bedrijven op deze manier tegengegaan.
Naast deze verplichting bevat het wetsvoorstel ook een aantal wijzigingen die niet specifiek gericht zijn op digitale platformen, maar de manier van gegevensuitwisseling tussen EU-lidstaten verbeteren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over rechtsbescherming van belastingplichtigen bij gezamenlijke onderzoeken door meerdere EU-lidstaten en gegevensbescherming bij een datalek.
Met dit wetsvoorstel wordt de EU-richtlijn transparantie inzake inkomsten via de digitale platformeconomie en overige aanpassingen geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Ook de andere EU-lidstaten zullen deze richtlijn op vergelijkbare wijze implementeren.
Online cursus belastingheffing digitale economie
Bijzonder hoogleraar belastingheffing digitale economie prof. dr. Daniël Smit LL.M neemt u mee door de laatste ontwikkelingen. Wat kunt u op de korte termijn en op de (middel)lange termijn verwachten? En hoe kunt u zich als adviseur hierop voorbereiden?
Geef een reactie