In 2014 besteden meer Nederlanders hun belastingaangifte uit aan een betaalde expert dan in 2013, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dit jaar schakelt 46% hulp in (2013: 40%). Voor advies gaat men naar een betaalde expert (20%), partner (12%) of een vriend of kennis (12%). Bij de keuze van een adviseur is mond tot mond reclame duidelijk belangrijk. 56% kiest voor een adviseur op aanraden van familie of kennissen.
Redenen
De aangifte wordt vooral uitbesteedt aan een betaalde expert uit angst om belastingvoordeel te laten liggen (58%). Andere veelgenoemde redenen zijn 'Ik kan het zelf niet' (26%) , 'Dan weet ik zeker dat ik geen boete krijg' (14%) en 'Ik besteed mijn tijd liever aan andere dingen' (14%).
Tijd en kosten
De kosten van het advies blijven meestal binnen de perken: ruim drie kwart betaalt maximaal €100 aan de expert. Het is nog maar de vraag hoeveel tijd consumenten besparen met het inschakelen van een betaalde expert, want ook dan moeten zij zelf de gegevens aanleveren, afstemmen met de adviseur, de aangifte controleren en de adviseur betalen. Van de Nederlanders die de aangifte zelf doen, zegt 83% minder dan 2 uur kwijt te zijn aan het invullen van de aangifte.
Vooraf ingevulde aangifte
Alhoewel aangifte doen al vanaf januari mogelijk is, wacht Nederland massaal met het doen van aangifte tot na 1 maart. Dat is de datum waarop de vooraf ingevulde aangifte beschikbaar komt op de website van de belastingdienst. 22% doet desondanks al voor 1 maart aangifte. 26% regelt het direct in de eerste week waarin de vooraf ingevulde aangifte beschikbaar komt. Een klein deel van de ondervraagden (2%) verwacht de aangifte pas na 1 april op te sturen.
Meer informatie: Belastingexperts weer in trek bij aangifte
Geef een reactie