Wie mondeling een afspraak maakt over het inlenen van personeel, moet extra goed opletten. In deze situatie loopt hij namelijk het risico dat de fiscus hem aansprakelijk stelt als de uitlener de verschuldigde btw en loonheffingen niet afdraagt. De volgende zaak voor Hof Den Haag maakt dit maar weer eens duidelijk.
Een vof die een agrarisch bedrijf dreef had in de jaren 2000 en 2001 personeel ingeleend van een bv. Deze bv werkte met illegale werknemers. Toen de Belastingdienst daar achter kwam kreeg deze bv naheffingsaanslagen loonheffingen en omzetbelasting opgelegd. De bv was toen echter al ambtshalve ontbonden vanwege een gebrek aan baten. De fiscus besloot verhaal te halen bij de vof op grond van haar inleners- en ketenaansprakelijkheid. De vof tekende beroep aan tegen deze aansprakelijkheidstelling. Het hof stelde vast dat de bv geen bezwaar had gemaakt tegen de naheffingsaanslagen. Maar het was volgens het hof ook duidelijk dat de ontbonden bv de naheffingsaanslagen niet zou betalen. De ontvanger van de belastingen hoefde van het hof in deze situatie niet te verzoeken om de heropening van de vereffening.
Bewust van risico
Vervolgens stelde de vof dat zij niet wist dat de bv te weinig btw en loonheffingen zou afdragen. Het hof vond dit niet aannemelijk. Het feit dat de bv met illegale werknemers werkte was al in 2001 op de televisie geweest. Bovendien had de fiscus ook een boekenonderzoek aangekondigd bij de vof. De vof had toen al kunnen vermoeden dat de bv niet aan haar fiscale verplichtingen zou voldoen. Daarnaast was de vof destijds de inlening van het personeel mondeling overeengekomen met de bv. De vof had onder zulke omstandigheden veel alerter en oplettender moeten zijn. De fiscus mocht daarom de vof aansprakelijk stellen.
Wet: artikelen 34 en 35 IW 1990
Meer informatie: Hof Den Haag, 11 mei 2012 (gepubliceerd 28 augustus 2012), LJN: BX5691
Geef een reactie