Staatssecretaris Vijlbrief biedt de Tweede Kamer de (aanvullende) nota’s naar aanleiding van het verslag aan betreffende de wetsvoorstellen Belastingplan 2021 en Verbetering uitvoerbaarheid toeslagen.
Ook stuurt hij als bijlagen de notitie van het Centraal Planbureau met de analyse van de verwachte effecten van de Baangerelateerde investeringskorting (BIK) en alternatieven en de gegevensbeschermingseffectbeoordeling bij het wetsvoorstel Wet Verbetering uitvoerbaarheid toeslagen.
Aanvullende nota naar aanleiding van het verslag Belastingplan 2021
CPB-Notitie-Analyse-verwachte-effecten-Baangerelateerde-Investeringskorting-en-alternatieven
Volgens het CPB leidt de BIK-regelingen wel tot meer investeringen door bedrijven maar de toename is beperkt. De maatregel leidt tot een beperkte tijdelijke toename van de investeringen en een verschuiving van investeringen van 2023 naar 2022. Het kabinet gaat ervan uit dat de tijdelijke tweejarige regeling zo’n 2 miljard per jaar kost. Die levert in 2021 en 2022 jaarlijks zo’n 2,4 miljard aan extra investeringen op. En van 2023 tot en met 2025 jaarlijks nog gemiddeld zo’n 0,9 miljard, denkt het CPB. De BIK-regeling heeft wel meer effect op investeringen dan alternatieve maatregelen, zoals een tijdelijke verlaging van de vennootschapsbelasting, de premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds of de verhuurdersheffing.
Nota naar aanleiding van het verslag Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen
Gegevensbeschermingseffectbeoordeling Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen
Geef een reactie