Om te voorkomen dat in bepaalde situaties een verlies uit aanmerkelijk belang compleet verloren gaat, geeft de fiscus de mogelijkheid om een dergelijk verlies onder voorwaarden om te zetten in een belastingkorting. De wetgever heeft bepaald dat deze belastingkorting alleen aftrekbaar is van het inkomen uit werk en woning in box 1. Rechtbank Haarlem heeft een verzoek om verrekening met het box 3-inkomen afgewezen.
Inkomen uit aanmerkelijk belang
Het inkomen uit aanmerkelijk belang (ab) bestaat uit de vervreemdingsvoordelen en de reguliere voordelen minus de daarbij behorende kosten. Mocht de belastingplichtige nog een bedrag aan persoonsgebonden aftrek hebben openstaan na de verrekening met de inkomens van box 1 en box 3, dan mag hij het restant van de persoonsgebonden aftrek in mindering brengen op zijn inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2). De persoonsgebonden aftrek kan het inkomen uit aanmerkelijk belang niet tot minder dan nihil verlagen.
Verlies uit aanmerkelijk belang
Toch kan het inkomen uit aanmerkelijk belang wel negatief zijn. Stel bijvoorbeeld dat een aandeelhouder zijn ab-aandelen heeft gefinancierd met een lening. Als de vennootschap waarin hij dit belang houdt een matige winst behaalt, kan het dividend (regulier voordeel) lager zijn dan de rente die de aandeelhouder moet betalen. In dat geval lijdt de aandeelhouder een ab-verlies. Ook het verkopen van aandelen tegen een lagere prijs dan de aandeelhouder er zelf voor heeft betaalt leidt in beginsel tot een verlies uit aanmerkelijk belang.
Verliesverrekening
De aandeelhouder mag zijn verlies uit aanmerkelijk belang in een bepaald kalenderjaar verrekenen met een positief inkomen uit aanmerkelijk belang in het voorgaande jaar en/of met de positieve ab-inkomens in de negen volgende kalenderjaren. De verliesverrekening vindt plaats in de volgorde waarin de verliezen zijn ontstaan en de aandeelhouder de inkomens heeft genoten. Na negen jaar verdampt het verlies uit aanmerkelijk belang.
Belastingkorting
Als zowel de belastingplichtige als zijn partner in een kalenderjaar en in het voorafgaande jaar geen aanmerkelijk belang meer hebben, mogen zij een nog openstaand ab-verlies op verzoek omzetten in een belastingkorting. Als de belastingplichtige in een kalenderjaar is overleden en geen partner had, is het mogelijk namens hem te verzoeken om een omzetting als de belastingplichtige op het moment van zijn overlijden geen aanmerkelijk belang meer had. De belastingkorting voor verlies uit aanmerkelijk belang bedraagt 25% van het nog openstaande verlies. De belastingplichtige mag deze korting verrekenen met de belasting over het belastbare inkomen uit werk en woning (box 1) in het jaar van omzetting en/of met de box 1 inkomens in de zeven daaropvolgende jaren. De nog niet gebruikte belastingkorting komt echter uiterlijk te vervallen als negen jaren zijn verstreken na het jaar waarin de belastingplichtige het ab-verlies heeft geleden. Vindt de omzetting van het ab-verlies in de belastingkorting plaats in het jaar waarin de partnerloze belastingplichtige is overleden, dan valt de belastingkorting alleen te verrekenen met het inkomen uit box 1 in het jaar van overlijden.
Geen verrekening met box 3
In een zaak voor Rechtbank Haarlem beklaagde een voormalig ab-houder zich over het feit dat hij de belastingkorting voor verlies uit aanmerkelijk belang niet kon verrekenen met de belasting over zijn inkomen uit sparen en beleggen (box 3). De man had zijn belastingkorting namelijk in 2008 willen gebruiken, maar in dat jaar bedroeg zijn box 1-inkomen nihil omdat hij ook een onverrekend verlies uit werk en woning had. De man had in 2008 nog wel een positief inkomen uit sparen en beleggen. De rechter benadrukte dat hij in beginsel de redelijkheid en billijkheid van de wet niet mag beoordelen. Dit is alleen anders als een wettelijke regeling in strijd is met een verdrag of internationaal recht. De rechter stelde vast dat dit niet het geval was en verklaarde het beroep van de man ongegrond.
Wet: artikel 4.53 IB 2001
Meer informatie: Rechtbank Haarlem, 29 augustus 2012 (gepubliceerd 12 september 2012), LJN: BX7205
Geef een reactie