Als de Belastingdienst vanaf 1 januari strenger gaat optreden tegen schijnzelfstandigheid zal dat mogelijk een kwart miljoen zzp’ers raken. Vooral in de zorg, kinderopvang, onderwijs en bij de overheid moeten werkgevers de inzet van zzp’ers kritisch bekijken, vindt de bank.
Vanaf 1 januari gaat de Belastingdienst controleren en handhaven of zzp’ers niet hetzelfde werk doen als mensen in loondienst. Nederland telt in totaal 1,25 miljoen zzp’ers.
ABN AMRO vermoedt dat met name in de zorg veel schijnzelfstandigheid voorkomt. Want hoewel het aantal zzp’ers in de zorg de afgelopen vijf jaar met 60 procent steeg, is in de zorg vaak sprake van een gezagsverhouding. Zo maken veel werkzaamheden onderdeel uit van een vast rooster en hebben de werkzaamheden een structureel karakter. Zzp’ers in de bouw worden daarentegen vooral ingezet voor specialistische en tijdelijke klussen, redeneert ABN AMRO. Toch komt ook daar volgens de bank schijnzelfstandigheid voor. De bank schetst drie opties voor bedrijven om op zeker te spelen: ze nemen mensen aan in loondienst, huren hen in via een detacherings- of uitzendbureau, of ze passen de voorwaarden waaronder zelfstandigen werken aan. Ook gaat de economie volgend jaar sterker groeien, verwacht ABN AMRO. Dit jaar is sprake van een gematigde groei, maar de vooruitzichten voor 2025 zijn gunstiger.
Geef een reactie