De landsadvocaat geeft aan dat het profileringsbegrip in de AVG ruim moet worden uitgelegd. Staatssecretarissen Van Rij en De Vries geven antwoord op vragen over het advies van de landsadvocaat over geautomatiseerde selectietechnieken.
Die uitleg van de landsadvocaat lijkt een stuk ruimer dan tot nog toe werd aangenomen. Daarbij baseert de landsadvocaat zich mede op recente jurisprudentie, waaronder het SCHUFA-arrest. In dit laatste arrest is sprake van profilering bij een scoringsysteem voor de kredietwaardigheid van personen.
Geautomatiseerde besluitvorming
Verder bespreekt de landsadvocaat in het advies wat moet worden verstaan onder geautomatiseerde besluitvorming, waarbij met name van belang is wanneer sprake is van een besluit dat de betrokkene anders dan een besluit met rechtsgevolgen in aanmerkelijke mate treft. De landsadvocaat acht het hierbij waarschijnlijk dat bij de eerste selectie van een aangifte of aanslag voor handmatige beoordeling via selectiesystemen, sprake is van een besluit dat de betrokkene in aanmerkelijk mate treft. Hierbij wordt echter wel aangetekend dat in aanmerkelijke mate treffen een open norm betreft, en de aan de landsadvocaat voorgelegde casus geen precedent in de jurisprudentie kent.
Verder stelt de landsadvocaat dat dit waarschijnlijk ook geldt wanneer er sprake is van menselijke tussenkomst in het proces na de selectie. In dit verband is de landsadvocaat van oordeel dat een rechter de gevolgen van de selectie zal meewegen bij de beoordeling van het uiteindelijke besluit.
Vergaande impact
Deze conclusies hebben in potentie vergaande impact. Tegelijkertijd zijn de conclusies ook met onzekerheid omgeven mede omdat bij selectiesystemen zoals deze in gebruik zijn bij de Belastingdienst en Dienst Toeslagen in beginsel sprake is van menselijke tussenkomst na de selectie en omdat, zoals de landsadvocaat ook aangeeft, de rechtspraak op dit punt nog niet is uitgekristalliseerd. Het advies van de landsadvocaat vraagt dan ook om nader onderzoek naar logische vervolgstappen.
Gezien de complexiteit wordt nader juridisch advies gevraagd. Dit advies wordt medio april verwacht. Verder heeft de Autoriteit Persoonsgegevens aangegeven bereid te zijn op de relevante vraagpunten advies uit te brengen. Dit advies zal op korte termijn worden gevraagd.
Bron: Antwoorden op Kamervragen over advies landsadvocaat over geautomatiseerde selectietechnieken, Ministerie van Financien, 13 maart 2024
𝐕𝐢𝐞𝐫 𝐦𝐞𝐭 𝐨𝐧𝐬 25 𝐣𝐚𝐚𝐫 𝐓𝐢𝐣𝐝𝐬𝐜𝐡𝐫𝐢𝐟𝐭 𝐅𝐨𝐫𝐦𝐞𝐞𝐥 𝐁𝐞𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭!
Meld je aan voor het gratis symposium ‘Time for Change’ om samen met ons het 25-jarig bestaan van het Tijdschrift Formeel Belastingrecht te vieren! Het event vindt plaats op donderdag 25 april 2024 aan de Universiteit Leiden.
We gaan op een interactieve en leerzame manier uitdagingen binnen het formele belastingrecht bespreken en zoeken naar oplossingen voor knelpunten.
Of je nu werkzaam bent bij een belastingadvieskantoor, de fiscale advocatuur, de academische wereld, het Ministerie van Financiën/Justitie, de rechterlijke macht, de Belastingdienst of een student bent, iedereen is van harte welkom! Bovendien, NOB/RB/NOVA leden kunnen ook drie opleidingspunten (3 PE in aanvraag) verdienen.
Mis deze unieke kans niet om van gedachten te wisselen met experts uit het veld en je netwerk uit te breiden.
Geef een reactie