Is de advisering over oudedagsvoorzieningen een onderwerp waar de estate planner warm voor loopt? Dat is de vraag die ik mijzelf stelde als dagvoorzitter van het aankomend Nationaal Congres Estate Planning. Na een belronde met alle zes sprekers voor dit congres kan ik die vraag met een volmondig 'ja' beantwoorden. Oudedagsvoorzieningen zijn niet alleen een cruciaal onderdeel van de 'schijf van vijf', maar ook nog eens een dankbaar planningsonderwerp voor de gestructureerde overgang van vermogen bij overlijden.
Een terechte spotlight
De oudedagsvoorziening is één van de elementen van de beroemde 'schijf van vijf' in de estate planningspraktijk. Dat dit element dit jaar in de spotlight staat op de achtste editie van het Nationaal Congres Estate Planning is dan ook niet verwonderlijk.
Een appeltje om in te bijten
"Kijk naar de omvang van de Nederlandse pensioenvoorzieningen in euro's", zegt Wouter Burgerhart. "Alleen al dat maakt de oudedagsvoorziening voor de estate planning een belangrijk aandachtspunt. In verhouding tot het overige vermogen van de gemiddelde Nederlander is veel gereserveerd als appeltje voor de dorst. Wat echter als dit appeltje niet (geheel) wordt opgegeten? Aan wie komt het dan toe? Dat is een planningsvraag."
Een onderwerp naar het hart
Volgens Freek Schols is de oudedagsvoorziening een onderwerp dat de estate planner aan het hart zou moeten gaan. "Dit fenomeen lijkt thuis te horen bij de financieel planner, maar oudedagsvoorzieningen kennen vaak ook een overlijdenscomponent voor de partner of kinderen. En dan zitten we volledig in de estate planning: de planning rondom het overlijden. Bovendien bepalen de aanwezige oudedagsvoorzieningen hoeveel ruimte iemand heeft voor het overhevelen van vermogen naar de volgende generatie.”
Inkomenszekerheid voorop
“Iedereen wil voldoende inkomen(szekerheid) om te kunnen leven, zowel voor zichzelf als voor de nabestaanden”, benadrukt Theo Gommer. “De basis van elke estate planning is daarom het ‘inkomen’. Dat kan ‘pensioen’ inkomen zijn, maar uiteraard ook andere inkomensvormen. Daarna kan (eerst) het ‘estate’ worden gepland.
''Fiscale kennis is een ‘must''
Oudedagsvoorzieningen gaan gepaard met serieus geld. Als je de fiscale spelregels rond de kapitaalverzekering met lijfrenteclausule weet te benutten, kun je jouw klant optimaal begeleiden in zijn planning.” Daar attendeert Erik van Toledo op.
Een testamentaire voorziening
“Juist ten aanzien van oudedagsvoorzieningen moet je heel veel opnemen in een testament”, waarschuwt Diana Dutilh. “Iets wat in de praktijk veelal over het hoofd wordt gezien en bij uiteindelijk overlijden tot enorme problemen leidt, niet alleen bij ‘gewone’ gezinnen, al dan niet met onderneming, maar ook bij ‘gecombineerde’ gezinnen. Hoe pakt bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen of een overlijdensrisicoverzekering uit als er bij overlijden ook nog een ex-partner in beeld is?”
Een onontbeerlijk onderwerp
“Haast iedere Nederlander heeft een pensioenregeling en dat is een goed gebruik in onze samenleving,” zegt tot slot Gerard Staats. “In zijn of haar praktijk ontkomt de estate planner er dus niet aan om aandacht te schenken aan het pensioen of andere toekomstvoorzieningen van de klant. Deze voorzieningen hebben fiscaalrechtelijke gevolgen voor zowel de inkomsten- als erfbelasting. Kennis op dit terrein is voor de estate planner dan ook onontbeerlijk.”
Gratis download
De bovenstaande antwoorden op mijn vraag waarom ik mij als estate planner bezig moet houden met de oudedagsvoorziening van mijn klanten, geven mij voldoende stof tot nadenken. U ook? In de gratis download kan ik u namens alle sprekers alvast enkele waardevolle tips meegeven voor uw advisering over oudedagsvoorzieningen.
Geef een reactie