Beroepsgroepen die onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vallen, kunnen een afgeleid verschoningsrecht genieten via hun opdrachtgever. Er geldt in dat geval geen meldplicht. Dit blijkt uit beantwoording van Kamervragen door minister Opstelten.
Indien een opdrachtgevende advocaat werkzaamheden verricht waarop voor hemzelf verschoningsrecht van toepassing is, geldt dit ook voor degene die de opdracht voor hem uitvoert. Dit doet zich enkel voor bij werkzaamheden zoals de bepaling van rechtspositie van de cliënt, diens vertegenwoordiging en verdediging in rechte, het geven van advies voor, tijdens en na een rechtsgeding of het geven van advies over het instellen of vermijden van een rechtsgeding.
Opstelten benadrukt het restrictieve karakter van dit afgeleide verschoningsrecht: ‘Voorkomen dient te worden dat door het enkel inschakelen van een advocaat het toezicht en de meldplicht illusoir worden gemaakt (misbruik afgeleid verschoningsrecht). In ieder concreet geval dient dan ook te worden toegelicht wat de rol en functie is van de advocaat. Als de advocaat werkzaamheden verricht waarop het verschoningsrecht niet van toepassing is, bijvoorbeeld als mediator of curator, dan kan geen beroep worden gedaan op het afgeleid verschoningsrecht en geldt de meldplicht onverkort.’
Meer informatie: Antwoorden kamervragen over positie forensische accountants bij onderzoek naar fraude
Geef een reactie