De Nederlandse wet sluit de toepassing van de deelnemingsvrijstelling uit als de dochtervennootschap het dividend kan aftrekken van haar fiscale winst. Deze regel geldt ook als het dividend alleen op basis van een uitzonderingsregel aftrekbaar is.
Een Nederlandse bv hield 98,8% van de aandelen in een Zuid-Koreaanse vennootschap, een limited liability company (LLC). De LLC was onderworpen aan Zuid-Koreaanse vennootschapsbelasting. In 2016 ontving de bv bijna $ 1,7 miljoen aan dividend van de LLC. Daarbij had de LLC het dividend afgetrokken van haar fiscale resultaat. Zij mocht dit doen op basis van de wetgeving van Zuid-Korea. Zij kwalificeerde namelijk als een Zuid-Koreaans ‘Real Estate Investment Fund’ (REF). De Belastingdienst in Nederland weigerde echter de toepassing van de deelnemingsvrijstelling op het Zuid-Koreaanse dividend. De deelnemingsvrijstelling geldt namelijk niet voor betalingen die de deelneming kon aftrekken. Vervolgens ging de bv in beroep bij Rechtbank Noord-Holland.
Niet aftrekbaar naar aard?
De bv stelt dat de Nederlandse wetgeving een richtlijnconforme interpretatie belemmert. Bovendien zou sprake zijn van een verboden belemmering van kapitaalverkeer. De bv meent dat een vrijgestelde vennootschap beter wordt behandeld dan een vennootschap dat uitgekeerde dividenden kan aftrekken. Overigens stelt de bv ook dat de Zuid-Koreaanse dividenden niet naar hun aard aftrekbaar zijn.
Uitsluiting conform doelstelling
De rechtbank is het met de bv eens dat in het algemeen dividenden ook in Zuid-Korea naar hun aard niet aftrekbaar zijn. Maar binnen het regime van de REF ligt dat anders. De LLC kan de dividenden aftrekken en heeft dat ook gedaan. Bovendien past het bij de achtergrond van de deelnemingsvrijstelling om afgetrokken dividenden uit te sluiten van de vrijstelling. Deze uitsluiting leidt immers niet tot economische dubbele heffing. De rechtbank oordeelt dat evenmin sprake is van strijdigheid met de Moeder-dochterrichtlijn. De rechter verklaart daarom het beroep van de bv ongegrond.
Geef een reactie