Nederland heeft de afspraken met België en Duitsland met betrekking tot grensarbeiders die door de coronamaatregelen moeten thuiswerken verlengd tot en met 30 juni 2022. Het betreft de laatste verlenging.
De belastingverdragen met België en Duitsland staan toe dat de staat waar een werknemer zijn dienstbetrekking uitoefent, het loon mag belasten. Als wordt voldaan aan de voorwaarden van de 183-dagenregeling, heft uitsluitend het woonland. Door de coronacrisis zijn veel grensarbeiders gaan thuiswerken of gedwongen thuis te blijven. Zonder nadere afspraken dreigt dan een verschuiving van het heffingsrecht. Om dat te voorkomen, heeft Nederland afspraken gemaakt met België en Duitsland. Deze afspraken houden in dat een werknemer op dagen waarop hij uitsluitend vanwege de coronamaatregelen thuiswerkt of betaald thuisblijft, wordt geacht in het buitenland te hebben gewerkt. De einddatum van deze afspraken is al een paar keer verlengd. Nu is de einddatum zijn opgeschoven naar 30 juni 2022.
De toepassing van de Overeenkomsten wordt niet verder verlengd na 30 juni 2022 en zal derhalve per 1 juli 2022 komen te vervallen.
Bron: Belastingdienst, 30 maart 2022 en Overeenkomst tussen Duitsland en Nederland met betrekking tot de laatste verlenging van de overeenkomst van 6 april 2020 over de toepassing en interpretatie van artikel 14 van het Belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland, Stcrt. 2022, 9701 en Beëindiging en verduidelijking van overeenkomst tussen Nederland en België bij de verlengde Overeenkomst met betrekking tot de situatie van de grensarbeiders in de context van de COVID-19-gezondheidscrisis van 30 april 2020, Stcrt. 2022, 9700
Online cursus Werken in de grensstreek
Tijdens deze online cursus staat de belastingverdragen tussen Nederland-Belgie en Nederland-Duitsland centraal. Ook de voor grenswerkers nationaalrechtelijke aspecten, zoals de kwalificerende buitenlandse belastingplicht, komen aan de orde.
In het eerste onderdeel zal internationaal loonheffingsspecialist mr. Carlo Douven ingaan op het arbeids- en het pensioenartikel. In het tweede onderdeel zal internationaal belastingrecht specialist dr. Andy Cools uitgebreid ingaan op het bestuurdersartikel, waarbij hij ook aandacht zal besteden aan de recente ontwikkelingen in de jurisprudentie en rulingpraktijk.
Geef een reactie