De G7-landen hebben 5 juni een akkoord bereikt over een internationaal belastingplan dat een wereldwijd minimumtarief van 15% op bedrijfswinsten omvat. Een historisch akkoord want er gingen jarenlange moeizame onderhandelingen aan vooraf.
Staatssecretaris Vijlbrief is blij met het akkoord ‘Zo kunnen we belastingontwijking effectief aanpakken’, laat Vijlbrief weten. In juli volgt een overleg met de G20-landen. Later zouden dan besprekingen met ongeveer 135 landen moeten plaatsvinden over het belastingplan onder de hoede van de OESO. Dat zou kunnen leiden tot de grootste verandering in de internationale vennootschapsbelasting in een eeuw.
Belastingrechten
Het plan zou onder andere multinationals dwingen om belastingen te betalen in landen waar ook de omzetten worden behaald. Verder moet het minimumtarief een eind maken aan een zogeheten ‘race to the bottom’, waarbij landen elkaar kunnen beconcurreren met nog lagere belastingtarieven om bedrijven over de grens te trekken. De G7-landen hebben zelf al allemaal een belastingtarief van 15 procent of meer voor bedrijven. Maar sommige EU-landen zitten daar nu onder, zoals Hongarije met 9 procent en Ierland en Cyprus met 12,5%. Naast het minimumtarief heeft de G7 afgesproken dat landen waarin multinationals niet fysiek aanwezig zijn maar wel winst maken, een deel van de belastingrechten krijgen. Van de winst boven een winstmarge van 10% wordt 20% herverdeeld op basis van consumenten en gebruikers in verschillende landen.
Bron: diverse media, 5 juni 2021
Geef een reactie