Het Zweedse voorzitterschap streeft ernaar om tijdens de Ecofinraad een akkoord te bereiken op het richtlijnvoorstel DAC8. Dit blijkt uit de Geannoteerde agenda voor de vergaderingen van de Eurogroep en Ecofinraad op 15 en 16 mei 2023 te Brussel.
De richtlijn ziet op het uitwisselen van fiscale informatie tussen de EU-lidstaten, zoals bijvoorbeeld de automatische uitwisseling van bankgegevens of mogelijk agressieve grensoverschrijdende fiscale planningsconstructies.
Het voorliggende richtlijnvoorstel is de EU-invulling van het OESO-raamwerk waar reeds een akkoord op is bereikt. Onder de lidstaten is daardoor brede steun op het gedeelte van het voorstel over de uitwisseling van gegevens inzake crypto-assets. Nederland heeft voorgesteld de verplichting tot het meeleveren van het buitenlandse TIN uit te stellen tot 2030, zodat er voldoende tijd is voor de uitvoeringsinstanties om zich hierop voor te bereiden. Dit voorstel is positief ontvangen in de Raad. Daarnaast is dit voorstel, op verzoek van enkele andere lidstaten, zodanig aangepast dat het buitenlandse TIN alleen hoeft te worden meegeleverd bij de volgende inkomenscategorieën: inkomen uit werk, directiehonoraria en pensioenen.
Online cursus Ontwikkelingen Internationaal Belastingrecht
Het internationale fiscale speelveld verandert in rap tempo. Stap voor stap is de impact BEPS-discussie gegroeid, en daarmee de gevolgen voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Wat is er nog mogelijk en wat is niet langer mogelijk (nu of in de toekomst)? Kortom: welke alternatieve structureringen zijn mogelijk om het Nederlandse en Europese vestigingsklimaat aantrekkelijk te houden? Wat is de status van de voorstellen van de Europese Commissie? Welke relevante nationale en Europese rechtspraak is recent gewezen? In dit webinar bespreekt Arthur Hofman deze recente ontwikkelingen.
Geef een reactie