De Ecofinraad bereikte een akkoord over de richtlijn FASTER. Minister Van Weyenberg stuurt de Eerste en Tweede Kamer het verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 13 en 14 mei 2024.
Richtlijnvoorstel snellere en veiligere vermindering teveel ingehouden bronbelasting (‘FASTER’)
De Ecofinraad bereikte een akkoord over de richtlijn FASTER. De tekst waarop een akkoord is bereikt, is op een flink aantal punten gewijzigd ten opzichte van het originele voorstel van de Europese Commissie, met oog op het verbeteren van de uitvoerbaarheid, het meer fraudebestendig maken van de richtlijn en op het toepassingsbereik. Zo is er een marktkapitalisatieratio ingevoerd die de procedures optioneel maken voor kleinere lidstaten, een centraal portaal voor financiële instellingen geïntroduceerd, en een aparte bepaling voor indirecte beleggingen. Gezien deze wijzigingen wordt het Europees Parlement opnieuw geraadpleegd. Wanneer het advies van het Europees Parlement is ingewonnen, zal de richtlijn definitief ter akkoord worden voorgelegd. De richtlijn moet voor 31 december 2028 in wetgeving zijn omgezet en zal dan op 1 januari 2030 inwerkingtreden.
Btw-regels voor het digitale tijdperk (‘VIDA’)
De Ecofinraad besprak het door de Commissie gepubliceerde voorstel betreffende btw-regels voor het digitale tijdperk (VIDA – VAT in the digital age). Het Belgische voorzitterschap hoopte tijdens de Ecofinraad een raadsakkoord te bereiken op het gehele pakket. Op basis van de interventie van Estland kwam het Belgische voorzitterschap tot de conclusie dat de benodigde unanimiteit niet was bereikt. De Commissie deed nogmaals een oproep om tot een compromis te komen.
In aanvulling op het verslag heeft de staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit & Belastingdienst tijdens het Commissiedebat Eurogroep/Ecofinraad van 3 april 2024 in de Tweede Kamer toegezegd om een vraag van het lid Idsinga (NSC) over de Poolse Standard Audit File for Tax (SAF-T) schriftelijk te beantwoorden. Polen heeft grote successen geboekt met het terugdringen van het btw-nalevings-gat door onder andere een nationale versie van de door de OESO ontwikkelde Standard Audit File for Tax in te voeren voor alle 1,6 miljoen belastingbetalers. Nederland is momenteel niet van plan om een
dergelijk systeem voor binnenlandse transacties in te voeren omdat de noodzaak daartoe ontbreekt. Desalniettemin bereidt Nederland zich wel voor op een eventuele introductie indien de nu missende noodzaak door het VIDA-voorstel ontstaat.
Geef een reactie