Het kabinet heeft een aantal alternatieven gepresenteerd voor belastingmaatregelen die de Tweede Kamer vorig jaar nam om de verhoging van het minimumloon en kinderopvangtoeslag te kunnen betalen.
Tijdens de behandeling van het Belastingplan 2024 heeft Van Rij de Kamer toegezegd dat het demissionaire kabinet zich maximaal zal inspannen om de Kamer bij de voorjaarsbesluitvorming alternatieve maatregelen te presenteren. Gegeven de demissionaire status van het kabinet laat het de uiteindelijke keuze aan het parlement. Als er een keuze is gemaakt, zal een en ander zijn beslag kunnen krijgen in het Belastingplan 2025.
Afschaffing van de aandeleninkoopfaciliteit dividendbelasting
- Optie 1: Afschaffen of versoberen negatief geëvalueerde btw-regelingen
- Optie 2: Verhoging Aof-premie (hoog) + 0,38%-punt
- Optie 3a: Vpb-opstaptarief +1,5%-punt Schijfgrens naar € 125.000
- Optie 3b: Verhoging regulier Vpb-tarief + 0,8%-punt
Verhoging tarieven bankenbelasting
Het bouwstenenrapport bevat een aanbeveling om aan te sluiten bij een meer nationaal georiënteerde grondslag, waarmee dubbele belastingheffing wordt voorkomen. Een dergelijke grondslag kan minder verstorend uitwerken ten aanzien van de vestigingsplaatskeuze van het hoofdkantoor van internationaal opererende banken. Een volgend kabinet kan overwegen een meer nationale georiënteerde grondslag te hanteren.
Verhoging tarief box 2
- Optie 1: Verlaging box 2-tarief (hoog) met dekking via versobering mkb-winstvrijstelling met 1,6%- punt naar 11,1%
- Optie 2: Verlaging box 2-tarief (hoog) icm verhoging box 2-tarief (laag) van 24,5% naar 26,5%
Verhoging tarief box 3
- Optie 1: Dekking via de eigen woning verhogen EWF-laag met 0,05%-punt
- Optie 2: Dekking via de schenk- en erfbelasting tarieven +1,9%-punt over de hele linie
- Optie 3: Verlaging heffingsvrij vermogen naar € 42.193
Versobering 30%-regeling
De Eerste Kamer heeft een motie aangenomen om de evaluatie van de 30%-regeling naar voren te halen, en op basis van deze evaluatie met een alternatief voorstel in het Belastingplan 2025 te komen dat minder schadelijk uitpakt voor de economie. De tussenrapportage met voorlopige conclusies verwacht Van Rij op 1 juni aan de Tweede Kamer aan te bieden. De tussenrapportage bevat alternatieve maatregelen. De eindrapportage, die in juli verwacht wordt, biedt aanvullende verdiepende analyses ter verrijking van de resultaten in de tussenrapportage. Ook worden er in de eindrapportage beleidsopties uitgewerkt voor de langere termijn.
Geef een reactie