Zelfs al was iemand van het begin af aan van plan om zijn te laten bouwen woning te voorzien van zonnepanelen, dan nog kan hij niet automatisch alle btw over de woning aftrekken.
Zo had een man een nieuwbouwwoning laten bouwen waarbij op het dak geïntegreerde zonnepanelen waren geïnstalleerd. De dakoppervlakte van de zonnepanelen was afgerond 13,2% van de totale gebruiksoppervlakte van de woning. De man stelde dat hij daarom 13,2% van de totale btw over de woning mocht aftrekken als voorbelasting. Hij kwam daardoor op een stuk hogere voorbelasting uit dan de Belastingdienst. Nu is in de rechtspraak al bepaald dat iemand niet alle btw op een woning met zonnepanelen kan aftrekken als hij die woning ook zonder zonnepanelen had willen bouwen. Zie ook NTFR 2021/2407 en ‘Hoge Raad bevestigt grens aan btw-aftrek voor zonnepanelen’. De man meent echter dat deze rechtspraak niet op hem van toepassing is. Hij heeft namelijk de zonnepanelen gelijktijdig met de bouw van de woning verworven. De woning zou van het begin af aan zijn gebouwd om zonnepanelen te plaatsen.
Woning was ook bedoeld voor privégebruik
Zowel de Belastingdienst als Rechtbank Zeeland-West-Brabant meent dat de eerder genoemde rechtspraak hier wel van toepassing is. Het gaat er namelijk om of de man uitsluitend de zonnepanelen heeft gekocht en laten plaatsen om energie op te wekken. Bovendien zou die energie uitsluitend moeten zijn bedoeld voor levering tegenover betaling, dus ongeacht privégebruik. De man heeft echter de woning ook gekocht voor privégebruik. Dat de zonnepanelen onderdeel waren van zijn woning dit daar niets aan af. De omstandigheid dat de man van meet aan zonnepanelen wilde plaatsen is eveneens irrelevant. De rechtbank ziet ook geen reden om hierover prejudiciële vragen te stellen aan de Hoge Raad. Het beroep van de man is daarom ongegrond.
Wet: art. 27ga AWR en art. 7 en 15, eerste lid, onderdeel a Wet OB 1968
Geef een reactie