Wie vergeet z’n belastingaangifte te doen, kan door het huidige beleid van de Belastingdienst onnodig in de problemen worden gebracht. De Belastingdienst stuurt soms te hoge aanslagen, inclusief boetes, waardoor mensen in de schulden kunnen komen. Dit schrijft de Inspectie belastingen, toeslagen en douane in een rapport over vroegsignalering van problemen van burgers en zzp’ers door de Belastingdienst.
Op het gebied van vroegsignalering is de Belastingdienst in 2022 een programma gestart. Dit programma loopt naar verwachting tot en met eind 2025, maar de inspectie ziet nu al enkele aandachtspunten. Zo lopen sommige initiatieven vast of worden belemmerd door het uitblijven van interne besluitvorming over de vraag of persoonsgegevens voor dit doel mogen worden gebruikt op grond van de AVG. Daarnaast zouden problemen eerder kunnen worden herkend en niet onnodig hoeven te verergeren als de verschillende directies meer leren van elkaar en als initiatieven meer op elkaar aansluiten.
Ambtshalve aanslagen
Ook vindt de inspectie het van belang dat er Belastingdienst-breed meer aandacht is voor onderliggende oorzaken van problemen die burgers en zzp’ers ervaren. Problemen beginnen vaak doordat mensen geen belastingaangifte doen terwijl ze dat wel moeten. De Belastingdienst benadert deze mensen steeds vaker in een vroeg stadium en biedt zo nodig hulp aan. Maar voor diegenen die de Belastingdienst niet bereikt, stelt de Belastingdienst aanslagen ambtshalve vast. Uit het onderzoek bleek dat ambtshalve aanslagen regelmatig het beginpunt zijn voor het ontstaan of escaleren van problemen bij burgers of zzp’ers. Om verdere problemen voor deze mensen te voorkomen, is het belangrijk dat de ambtshalve aanslagen zijn gebaseerd op redelijke schattingen en dat de Belastingdienst ook bewaakt dat de schattingen redelijk zijn. Goede vastlegging van de wijze waarop individuele schattingen tot stand gekomen zijn is daarom essentieel.
Boetes onder voorwaarden
Ook vindt de inspectie het belangrijk dat voor mensen die in het verleden door te hoge schattingen in grote financiële problemen zijn gekomen, een passende oplossing wordt gezocht. Tot slot ziet de inspectie mogelijkheden om problemen te beperken door mensen zo gericht mogelijk uit te nodigen voor het doen van aangifte en het toepassen van maatwerk bij boetes en bij het verlenen van uitstel van betaling of kwijtschelding. Invoering van boetes onder voorwaarden kan een waardevolle toevoeging zijn om maatwerk te bieden.
Bron: Rapport van het onderzoek “Vroegsignalering” door de Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD), Ministerie van Financien, 5 februari 2024
Cursus Actualiteiten Formeel Belastingrecht – spelregels voor de Belastingdienst
Tijdens deze online cursus neemt mr. Vanessa Huygen van Dyck je mee door een selectie relevante onderwerpen.
Onderwerpen
Informatieverplichting
– Actieve (10a AWR) en passieve informatieverplichtingen (47 ev AWR)
– Welke vragen moeten worden beantwoord / kan worden afgedwongen (‘de vragenbrief’)
– Informatiebeschikking
– Wrijving met ‘nemo tenetur’ (het recht jezelf niet te belasten)
– wetsvoorstel voor een schuldonderzoek/zuivere boetevragen
- Suppletie 10a AWR
– Wijze waarop en termijnen
– Suppletie-inkeer ja of nee
– Nemo tenetur-discussie - Bewijslastverdeling
– Wanneer kom je toe aan omkering van de bewijslast
– Niet-vereiste aangifte
– Informatiebeschikking
– Wanneer partiële omkering - Sancties
– Fiscaal en strafrecht
– Vereiste afstemming, reikwijdte AAFD protocol
– Beboeting adviseur
– Termijnen voor beboeting
Geef een reactie