Voor het behouden van de ANBI-status moet de fiscus kunnen controleren of de middelen van de instelling in de vereiste mate het algemeen belang hebben gediend. Geeft de administratie van de instelling niet een zodanig inzicht in de aard en omvang van haar uitgaven, dan kan men de ANBI-status kwijtraken.
In 2015 trok de Belastingdienst de ANBI-status van een Islamitische stichting met terugwerkende kracht in omdat de stichting geen deugdelijke administratie zou hebben gevoerd. De stichting hield zich bezig met het inzamelen van medische hulpmiddelen, medicijnen, kleding, schoeisel, het bouwen van ziekenhuizen en/of verzorgingscentra in derdewereldlanden en het organiseren van informatiedagen en projecten. Zowel uit de doelstelling als de feitelijke werkzaamheden van de stichting bleek dat zij uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen belang diende. Maar volgens Hof Den Haag voldeed de stichting niet aan de kwantitatieve eis dat voor 90% of meer het algemeen belang wordt gediend. Met andere woorden, de administratie van de ANBI gaf niet een zodanig inzicht in de aard en omvang van haar uitgaven, dat de inspecteur kon controleren of de middelen in de vereiste mate het algemeen belang hadden gediend. Zo ontbraken van bestedingen voor de aankoop van hulpgoederen en van uitkeringen van contanten, facturen en betaalbewijzen.
Ook geen actueel beleidsplan
Er bestond dus geen inzicht in de aard, de omvang en de frequentie van deze bestedingen en uitkeringen. Voorts ontbrak een actueel beleidsplan waaruit de wijze van het beheer van het vermogen blijkt. De geconstateerde gebreken in de administratie konden niet door beeldmateriaal of getuigenverklaringen geheeld worden, hetgeen de stichting aanbood. Het hof vernietigde daarom de uitspraak van de rechtbank (zie: ‘Stichting dient algemeen nut ondanks geloofsovertuiging’) en verklaarde het bij de rechtbank ingestelde beroep ongegrond.
Wet: artikel 5b AWR
Regeling: artikel 1a Uitvoeringsregeling AWR 1994
Meer informatie: Gerechtshof Den Haag 22 augustus 2017 (gepubliceerd op 23 augustus 2017), ECLI:NL:GHDHA:2017:2413
Geef een reactie