Binnen de huidige wettelijke kaders is het niet mogelijk om anoniem melding te doen bij de FIU van een ongebruikelijke transactie, zo antwoordt de minister van Veiligheid en Justitie op Kamervragen. Van der Steur is ook niet van plan om hier verandering in te brengen, waarmee de angst voor bedreigingen als gevolg van meldingen blijft bestaan.
Vanuit het notariaat werd aangegeven dat er angst bestaat voor bedreigingen en gevaarlijke situaties als gevolg van een melding van een ongebruikelijke transactie. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de melding van de transactie achterwege blijft, dan wel de notaris de zaak uit voorzorg niet aanneemt zodat er geen verplichting tot het doen van een MOT-melding ontstaat.
Anoniem melden is echter niet de oplossing volgens minister Van der Steur. Zonder herleiding naar de meldende instelling, wordt de opsporing relevante informatie onthouden. De FIU en het OM kunnen alleen iets met de melding wanneer deze ook geverifieerd kan worden. Bovendien moet het OM de mogelijkheid hebben om aanvullende en verduidelijkende gegevens te kunnen vragen bij de melders, hetgeen belastend of ontlastend bewijs kan vormen. Verder kunnen er – zeker in de complexere zaken – bewijsproblemen ontstaan als de meldende instelling of persoon, die gebruikt zou zijn om bijvoorbeeld wit te wassen, niet bekend is.
Meer informatie: Antwoorden Kamervragen over het melden van verdachte of ongebruikelijke transacties door notarissen en de angst voor bedreigingen als gevolg daarvan
Geef een reactie